F-35: «Πράσινο φως» για την παραγωγή πλήρους ρυθμού των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως», μετά από καθυστέρηση πέντε ετών, στην παραγωγή πλήρους ρυθμού (full rate production) των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, όπως έγινε γνωστό μετά από σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ειδικότερα, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 κατάφερε να πετύχει το λεγόμενο «Ορόσημο C» (Μilestone C), που συνεπάγεται την αξιοπιστία των μαχητικών αεροσκαφών να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Σημειώνεται ότι περίπου 990 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και σε εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του προγράμματος ανάπτυξης των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθώς πλέον με επίσημο τρόπο, πιστοποιείται η θετική πορεία του για την  πιο αποτελεσματική παραγωγή και παράδοση τους, ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ αλλά και συμμαχικών χωρών στο πλαίσιο των FMS (Foreign Military Sales).

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης, έλαβαν πιστοποίηση για τον εξοπλισμό τους με πυρηνικά όπλα και πλέον θα είναι σε θέση να φέρουν έως και δύο πυρηνικές βόμβες B61-12, καθώς και αισθητήρες σάρωσης εδάφους για ακριβή εξουδετέρωση στόχων.

Με πληροφορίες και από: Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi