F-35: Στα μέσα Δεκεμβρίου η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει στα μέσα Δεκεμβρίου σχετικά με την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35 που παράγεται από την Lockheed Martin, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

«Θα συζητήσουμε ένα τεράστιο έργο στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού (του κοινοβουλίου) στις 14 Δεκεμβρίου, το F-35… με όγκο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά», είπε η Λάμπρεχτ σε δημοσιογράφους.

Η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει 35 stealth μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και άλλων όπλων και εξοπλισμού, με σκοπό τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη να παραδοθούν το 2026.

Είναι το πρώτο μεγάλο έργο για το οποίο η Γερμανία θα αξιοποιήσει το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το ειδικό ταμείο σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με στόχο να επαναξοπλιστεί η Bundeswehr, μετά από δεκαετίες φθοράς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει το γερασμένο Tornado, το μόνο γερμανικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία για χρήση σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η γερμανική αεροπορία πετά με το Tornado από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μεταξύ του 2025 και του 2030.

Η απόφαση του Βερολίνου για το F-35, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο αλλά χρειάζεται τελική έγκριση από το κοινοβούλιο, «αναστάτωσε» τη Γαλλία, καθώς φοβάται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη του κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους FCAS που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Πηγή: Reuters