F-35 στη Μέση Ανατολή: «Μήνυμα» αποτροπής των ΗΠΑ απέναντι στις ενέργειες του Ιράν

Οι ΗΠΑ στέλνουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 και ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω ιρανικές ενέργειες σε μια κρίσιμη πλωτή οδό στον Κόλπο.

«Σε απάντηση σε ορισμένα πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα στα στενά του Ορμούζ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την ανάπτυξη του αντιτορπιλικού USS Thomas Hudner, των μαχητικών F-35 και των μαχητικών F-16 στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), περιοχή ευθύνης για την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου.

Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον αεροσκαφών που θα σταλούν, πότε θα φτάσουν, ούτε πόσο καιρό θα παραμείνουν στην περιοχή.

«Είδαμε το Ιράν να συνεχίζει να παρενοχλεί πλοία στο Στενό του Ορμούζ και έτσι η CENTCOM θεώρησε ότι είναι σκόπιμο να μεταφέρουμε περισσότερους εξοπλισμούς στην περιοχή για να ενισχύσουν την ασφάλεια των δυνάμεών μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πρόσφατα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, παρενόχλησε εμπορικά πλοία που περνούσαν το Στενό του Ορμούζ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να παρέμβουν.

Στα μέσα Ιουνίου, και μετά από πολλαπλά τετ-α-τετ ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά Su-35 και αμερικανικά F-16 πάνω από τη Συρία, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις της CENTCOM και να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στη Ρωσία με την ανάπτυξη μαχητικών F-22 στην περιοχή.

Η USAF ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα Raptors αναπτύχθηκαν στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ειδικά στη Συρία, ως μια «επίδειξη δύναμης» έναντι των ρωσικών αεροσκαφών που το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν «ολοένα και περισσότερο αντιεπαγγελματική συμπεριφορά».

Με πληροφορίες από: Breaking Defense