F-35 στην Ελλάδα: Οι Συμφωνίες για τα SSI και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Με μια σημαντική είδηση για το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 έκλεισε την πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΕΘΑ εξετάζει αναλυτικά αυτή την περίοδο το περιεχόμενο των Συμφωνιών SSI του προγράμματος αγοράς των F-35.

Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι: «…σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, περιμένουμε την αποδοχή του LoA (Letter Of Acceptance), δηλαδή της ανταπόκρισης από την αμερικανική Κυβέρνηση για τα F-35. Εκεί απομένει μία εκκρεμότητα να προσδιορίσουμε τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής Βιομηχανίας. Ευχής έργο είναι να συμβεί αυτό. Πρόθεσή μας είναι να το επιδιώξουμε, αλλά και κάποιες υποδομές που μπορούν να γίνουν προκειμένου να υποδεχθούμε το αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Αυτά είναι τα δύο βασικά, τα εμβληματικά».

Τι περιλαμβάνονται στις συμφωνίες

Σημειώνεται ότι οι Συμφωνίες SSI, κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων μαχητικών, καθώς και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής Βιομηχανίας στο διεθνές πρόγραμμα κατασκευής των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τα παραπάνω αποτελούν τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν το
Υπουργείο προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας για την προμήθεια των μαχητικών με την υπογραφή της LoA. Οι Συμφωνίες SSI προβλέπουν την έγκαιρη και εγγυημένη, από την Lockheed Martin,  κατασκευή των υποδομών του F-35, ώστε όλα να είναι έτοιμα κατά την παράδοση των αεροσκαφών την περίοδο 2027- 2028, χωρίς την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η συμμετοχή της ΕΑΒΙ στην εφοδιαστική αλυσίδα

Επιπλέον, οι Συμφωνίες SSI περιλαμβάνουν, όπως αναφέρθηκε, την ένταξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη μακροχρόνια εφοδιαστική αλυσίδα του νέου μαχητικού, με κατασκευαστικό έργο για την εγχώρια βιομηχανία, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές πληροφόρησης του ΟnAlert, επί του παρόντος διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Αμερικανών, ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών που θα υλοποιήσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία κατά επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα αυτός να φτάσει τελικά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος της ελληνικής πλευράς, καθώς αποδεικνύει συν τοις άλλοις το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αντιληφθεί τα οφέλη των SSI, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα για την χώρα από την προμήθεια του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συμφωνίες SSI, διασφαλίζουν πως οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μακροχρόνια συγκεκριμένο, εγγυημένο βιομηχανικό έργο στην παραγωγή του F-35, ακόμη και μετά από μία ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία κάτι που θα σήμαινε και την επιστροφή κάποιων ή όλων των τουρκικών εταιρειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, πριν την αποβολή της Τουρκίας το 2019.