F-35 στην Ελλάδα: «Ξεκλειδώνει» η πώληση τους από τις ΗΠΑ, γράφει η «Καθημερινή»

Το θέμα της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα έχει περιπλακεί στις ισορροπίες που θέλουν να τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, τουλάχιστον όσον αφορά στους εξοπλισμούς.

Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να απεμπλέξει το θέμα των F-35 στην Ελλάδα, από εκείνο των F-16 στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, πληροφορίες αναφέρουν πως «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η αμερικανική πλευρά αναμένει να δει αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεσή του στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και να φέρει προς έγκριση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν ο Ερντογάν προχωρήσει, τότε θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, επαναφέροντας παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Αν δουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16 στην Τουρκία.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφενός και αφετέρου της πώλησης των F-16 στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει μια καχυποψία στις δύο πλευρές, που αναμένουν ποια θα κάνει το πρώτο βήμα.

Όπως μεταδίδει πάντως η Λένα Αργύρη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να φέρει μεν προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση το θέμα της Σουηδίας, αλλά – κατόπιν κάποιου είδους συνεννόησης – το αίτημα να απορριφθεί από τους βουλευτές, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ο Τούρκος Πρόεδρος ότι έκανε αυτό που υποσχέθηκε και του αναλογούσε, αλλά «σκόνταψε» στο «ανάχωμα» της Τουρκικής Βουλής…