F-35: «Συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα με την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία λόγω των S-400» λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες Τρίτη, η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019 λόγω της ανάπτυξης των συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι οι ρωσικοί S-400 θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, με την Τουρκία από την πλευρά της να προτείνει τη σύσταση επιτροπής και να κάνει λόγο για αβάσιμους φόβους.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε αεροσκάφη και ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters