F-35: Την ενσωμάτωση πυραύλων τύπου Hellfire στο stealth μαχητικό εξετάζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Tο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να ενσωματώσει τέσσερις πυραύλους αέρος-εδάφους στο stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter. Ένα από τα νέα όπλα θα είναι ο πύραυλος αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire.

Παράλληλα με το Hellfire, τα άλλα τρία όπλα που το αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενσωματώσει στο F-35 περιλαμβάνουν τον πύραυλο AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM), τον AGM-158C Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM) και το AGM-179 Joint Air-to-Ground Missile (JAGM), ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό ακριβείας που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τους πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire.

Σε μια ανακοίνωση στον αμερικανικό κυβερνητικό ιστότοπο System for Award Management (SAM), το Naval Air Warfare Center Weapons Division (NAWCWD) China Lake αναφέρει ότι σκοπεύει να προμηθευτεί υπηρεσίες έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμής και αξιολόγησης (RDT&E) από τη Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει και τους τέσσερις πυραύλους.

«Αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχουν μελέτες σχεδιασμού και ανάπτυξης, επιδείξεις τεχνολογίας και υπηρεσίες μηχανικής για ταχεία ανάπτυξη τεχνολογίας, συνεχίζοντας να τροποποιούν τα JASSM, LRASM, JAGM και Hellfire για χρήση από το F-35, καθώς και την ίδια την ενσωμάτωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που ο πύραυλος Hellfire αναφέρεται ότι θα εξοπλίσει κάποια έκδοση του F-35, αλλά και γενικά ένα τόσο εξελιγμένο μαχητικό. Όπως αναφέρει ο αμυντικός ιστότοπος The WarZone, υπάρχει η πιθανότητα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του Hellfire με μεγαλύτερη εμβέλεια, για να εξοπλίσει τον ναυτικό στόλο των F-35.

Πηγή: The Drive / Φωτογραφία αρχείου