F-35: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε «ναι» στην πώληση 24 stealth μαχητικών στη Τσεχία

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 μαζί με συναφή εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση, κατασκευή υποδομών – εγκαταστάσεων και «πακέτο» οπλικών συστημάτων, σε μια σύμβαση συνολικής αξίας 5,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία παρέδωσε χθες, στις 29 Ιουνίου 2023, τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις στο Κογκρέσο, για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS).

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, παραδόθηκε στην αμερικανική πλευρά το περίφημο Letter of Request (LoR), δηλαδή το επίσημο αίτημα για την έναρξη των απαιτούμενων διαπραγματεύσεων, με σκοπό την προμήθεια stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, από το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας.

Ακόμα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τσεχική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των προηγμένων F-35 μετά από σχετική γνωμοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την καταλληλότητα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς σε αντίθεση με τα μαχητικά τύπου Gripen, που εκμισθώνει η Τσεχία.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η Τσεχία επιθυμεί να αποκτήσει 24 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 στην συμβατική έκδοση (F-35A) ενώ στο πακέτο εξοπλισμών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Φωτογραφίες Reuters