F-35: ΗΠΑ και Τουρκία θα επαναδιαπραγματευτούν για τα stealth μαχητικά

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα λάβει χώρα μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον στις αρχές του 2022. Όπως μετέδωσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ», ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι:

«Σχετικά με τα F-35, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ήρθε στην Τουρκία τον Οκτώβριο γι΄ αυτό το θέμα. Η αντιπροσωπεία μας θα συζητήσει ξανά αυτό το ζήτημα στις αρχές του έτους. Αυτή η συνάντηση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον».

Οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει πιθανές λύσεις για το «αγκάθι» στις διμερείς τους σχέσεις, που προκάλεσε η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, κάτι που ο Χουλουσί Ακάρ είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο σε ομιλία του στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι πιο «στενοί συνεργάτες» τους, δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιμπραήμ Καλίν και ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «στροφής» προς την Ρωσία για την προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Su-35 αλλά και stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς Su-57.