F-35A: Εκτοξεύεται η απόδοσή τους με τη χρήση wingmen drones

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διερευνά το πώς θα ελέγχει τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη της, το F-35A Joint Strike Fighter και το F-15EX.

Τα drone αυτά θα λειτουργούν σαν wingmen στα επανδρωμένα μαχητικά, σαρώνοντας τον ουρανό για τυχόν απειλές. Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει επίσης το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Skybor της αμερικανικής αεροπορίας αλλά και το νέο XQ-58A Valkyrie drone.

Σύμφωνα με το πρότζεκτ, οι μελλοντικές εκδόσεις του F-35A Joint Strike Fighter και του F-15EX Eagle θα είναι εξοπλισμένες με το υλικό και το λογισμικό για τον έλεγχο πολλών ημιαυτόνομων drones. Τα drones θα συνοδεύουν τα  μαχητικά στη μάχη, πετώντας μπροστά τους με τα ραντάρ τους να ενεργοποιούνται για να ανιχνεύουν εχθρικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, ο χειριστής του μαχητικού, στο οποίο θα ανήκει το drone, θα μπορεί να πετά με το ραντάρ σβησμένο καθιστώντας έτσι τον εντοπισμό του από τον εχθρό δυσκολότερο. Μόλις οι ανιχνευτές εντοπίσουν έναν εχθρικό στόχο, ο πιλότος θα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους.

Οι ρομποτικοί wingmen στο σενάριο της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη XQ-58A Valkyrie που κατασκευάστηκαν από την Kratos Defense και είναι εξοπλισμένα με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Skyborg της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Skyborg σχεδιάζεται να ενεργεί είτε ως ρομποτικός συγκυβερνήτης βοηθώντας τον πιλότο να χειρίζεται το αεροσκάφος του είτε ως ένα σύστημα που θα ελέγχει ένα drone όπως το XQ-58 κατά τη διάρκεια της μάχης.

Η ιδέα του wingman είναι ενδιαφέρουσα γιατί, όπως εξηγεί η Defense News, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να προχωρήσει από ένα σχηματισμό τεσσάρων μαχητικών εξοπλισμένα με  όπλα και ραντάρ σε μια πτήση τεσσάρων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων τριών drone με ραντάρ και ένα επανδδρωμένο αεροσκάφος με ραντάρ και πυραύλους.

Έτσι θα μπροούν να δρουν ίδιες δυνάμεις της αεροπορίας με τον αριθμό όμως των πιλότων που συμμετέχουν να είναι μικρότερος και έτσι να μειώνονται οι πιθανότητες απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Πηγή: PopularMechanics

Φωτογραφία αρχείου Reuters