F-35A: «Γράφει ιστορία» η USAF με την πρώτη «ευρωπαϊκή» μοίρα stealth μαχητικών

«Έγραψε ιστορία» η 495 Μοίρα της USAF, καθώς θα είναι η πρώτη μονάδα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που διαθέτει stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35A και θα εδρεύει μόνιμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 ξεκίνησε η παραλαβή των πρώτων τεσσάρων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της RAF στο Lakenheath της ανατολικής Αγγλίας, η οποία αναμένεται να εξοπλιστεί συνολικά με 24 αεροσκάφη τύπου F-35A, σύμφωνα με το The Drive, επιδεικνύοντας την σημαντική ανάπτυξη που έχουν οι αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη.

Σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που δημοσίευσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δείχνουν την άφιξη των πρώτων τεσσάρων αεροσκαφών. Η παρουσία των F-35A στις ευρωπαϊκές βάσεις σηματοδοτούν τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Η βάση στο Lakenheath φιλοξενεί ήδη μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15E Strike Eagle και F-15C. Μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις των F-35A, θα υπάρχουν δύο πλήρως λειτουργικές μοίρες στη βάση, οι οποίες θα διαθέτουν 24 μαχητικά αεροσκάφη η καθεμία και άλλα 6 «εφεδρικά» μαχητικά για να είναι σίγουρο ότι σε κάθε περίπτωση ο στόλος θα είναι πλήρης.

Πριν από την άφιξη των stealth αεροσκαφών, η βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Lakenheath έχει εξοπλιστεί με νέες καλύτερες υποδομές, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκατάσταση προσομοίωσης πτήσης, μια μονάδα συντήρησης, νέα υπόστεγα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να φιλοξενήσει τα F-35A.

Πηγή: The Drive