F-35A: Η Lockheed Martin ξεκίνησε την παραγωγή των πρώτων stealth μαχητικών για την Πολωνία

Tα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II για την πολωνική Πολεμική Αεροπορία μπήκαν επίσημα στη γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, στις 12 Απριλίου 2023.

Τα αεροσκάφη συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A (CTOL) θα παραδοθεούν στην Πολωνία από το 2024 έως το 2030.

Το πρώτο εξάρτημα, το κεντρικό συγκρότημα πτερυγίων ατράκτου (CWA) αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της ατράκτου του αεροσκάφους. Τα φτερά του αεροσκάφους συνδέονται με το CWA κατά την τελική συναρμολόγηση, η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Η Πολωνία θα λάβει 32 μαχητικά F-35 στην έκδοση Block 4 εξοπλισμένα με την πιο προηγμένη αναβάθμιση λογισμικού Technology Refresh 3 (TR-3).

Μια σημαντική ανησυχία για τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού, ώστε η χώρα να μπορεί να ενσωματωθεί στις πιο πρόσφατες αμυντικές πλατφόρμες, εξοπλισμό και πόρους του ΝΑΤΟ.

Το F-35A CTOL θα αντικαταστήσει τα «γηρασμένα» αεροσκάφη της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως τα MiG-29 και τα F-16 που απέκτησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Πολωνία αναμένεται να δαπανήσει 266 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα F-35A το 2023, το οποίο θα αυξηθεί σε 391 εκατομμύρια δολάρια έως το 2033.

Με πληροφορίες από: Airforce Technology