F-35C: Η Ιαπωνία «πρόδωσε» το μυστικό των ΗΠΑ για την επιχείρηση ανάκτησης του μαχητικού;

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει καταφέρει να κρατήσει «μυστικό» το πώς θα ανακτήσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους υψηλής τεχνολογίας F-35C Lightning II που συνετρίβη στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και έπεσε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, μια ειδοποίηση ναυσιπλοΐας που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δείχνει πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ανάκτησης του αεροσκάφους από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Σάββατο, η ιαπωνική ακτοφυλακή εξέδωσε μια προειδοποίηση ναυσιπλοΐας που δείχνει ότι μια επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη σε ένα βόρειο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, περίπου 185 μίλια δυτικά των Φιλιππίνων και 350 μίλια ανατολικά του νησιού Woody στο Paracels, μια ομάδα από τεχνητά νησιά στα οποία το Πεκίνο έχει κατασκευάσει αεροπορική βάση και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Αξιωματούχοι του 7ου στόλου των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να επιβεβαιώσουν εάν η επιχείρηση σχετιζόταν με τη διάσωση του F-35C. Η διοίκηση είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό «διευθετεί τις επιχειρήσεις ανάκτησης» του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Carl Vinson στις 24 Ιανουαρίου και στη συνέχεια έπεσε στο νερό, τραυματίζοντας τον πιλότο και έξι μέλητου πληρώματος.

Η ανάκτηση πρέπει να γίνει πριν «πέσει στα νύχια« της Κίνας

Το Υδρολογικό και Ωκεανογραφικό Τμήμα της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής (JHOD) είναι ο συντονιστής της περιοχής «NAVAREA XI», μια θαλάσσια γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Η προειδοποίηση του Σαββάτου επσημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν εκεί «μέχρι νεωτέρας».

Το JHOD δήλωσε στο Defense News ότι το βάθος του νερού στην τοποθεσία του ατυχήματος είναι περίπου 11.800 πόδια, σύμφωνα με έρευνες. Το ατύχημα του F-35C ήταν το πέμπτο μεγάλο αεροπορικό ατύχημα για την ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα Vinson τους τελευταίους δύο μήνες.

Η απώλεια του νεότερου και πιο υψηλής τεχνολογίας μαχητικού αεροσκάφους του Πολεμικού Ναυτικού στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας θεωρείται τουλάχιστον επικίνδυνη δεδομένου του ενδιαφέροντος της κινεζικής κυβέρνησης για τη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, το Πολεμικό Ναυτικό ανέκτησε ένα ελικόπτερο MH-60S που συνετρίβη στη Θάλασσα των Φιλιππίνων τον Ιανουάριο του 2020 , ανυψώνοντας τα συντρίμμια από βάθος άνω των 3,6 μιλίων, το οποίο ήταν νέο ρεκόρ ανάκτησης.

Τα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν το μαχητικό F-35C λίγο πριν από τη συντριβή του και την στιγμή που έπεσε στο νερό, οι οποίες διέρρευσαν στο διαδίκτυο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώθηκαν ως αυθεντικές από τον 7ο στόλο των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Defense News