F-35C: Το US Navy ανέκτησε το «κουφάρι» του μαχητικού που έπεσε στη Νότια Θάλασσα της Κίνας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέσυρε την Τετάρτη από τον βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τα συντρίμμια του αμερικανικού stealth μαχητικού αεροσκάφους F-35C που συνετρίβη στο κατάστρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο 7ος Στόλος σε δελτίο τύπου την Πέμπτη.

Το F-35C συνετρίβη στον ωκεανό αφού απέτυχε να πραγματοποιήσει επιτυχή προσγείωση στο USS Carl Vinson, ενώ εκτελούσε «πτητικές επιχειρήσεις ρουτίνας» στις 24 Ιανουαρίου, ανέφερε η ανακοίνωση.
Προκειμένου να ανασύρει τα συντρίμμια του στρατιωτικού αεροσκάφους από «περίπου 12.400 πόδια» βάθος, μια ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα που ονομάζεται CURV-21 για να συνδέσει το αεροσκάφος με «ειδικές γραμμές ανύψωσης».

Μετά την προσάρτηση των γραμμών ανύψωσης, ο γερανός που βρισκόταν στο σκάφος «κατέβηκε στον πυθμένα της θάλασσας και συνδέθηκε με το μαχητικό». Μόλις προσαρτήθηκε, η ομάδα ανέβασε το αεροσκάφος στην επιφάνεια του ωκεανού και το έβαλε στο σκάφος για να το μεταφέρει, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Το αεροσκάφος θα παραδοθεί σε μια κοντινή στρατιωτική εγκατάσταση για να βοηθήσει στην εν εξελίξει έρευνα των λόγων συντριβής και θα αξιολογηθεί μια πιθανή μεταφορά στις ΗΠΑ». Η ομάδα χρειάστηκε 37 ημέρες για να ανακτήσει τα συντρίμμια. Χρησιμοποίησαν «το σκάφος υποστήριξης καταδύσεων Picasso» για να ανασύρουν τα συντρίμμια.

Το χρονικό της συντριβής 

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου, ο οποίος εκτινάχθηκε από το αεροπλάνο, και έξι άλλοι που επέβαιναν στο αεροπλανοφόρο. Το μαχητικό αεροσκάφος των 100 εκατομμυρίων δολαρίων είναι το νεότερο στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά τη συντριβή, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι σχεδίαζε να ανασύρει τυχόν υπολείμματα του αεροσκάφους από τον ωκεανό. Το F-35C περιέχει μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες του Πολεμικού Ναυτικού και οι αναλυτές είπαν ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να το κρατήσει μακριά από τα χέρια του Πεκίνου. Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι γνώριζε ότι ένα μαχητικό stealth του αμερικανικού Ναυτικού συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά «δεν είχε συμφέροντα για το αεροπλάνο τους».

Βίντεο από τη συντριβή δημοσιοποιήθηκαν, που δείχνουν το αεροσκάφος να τυλίγεται στις φλόγες καθώς προσέκρουσε στο θάλαμο πτήσης του USS Carl Vinson. Λίγο μετά τη συντριβή, αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού περιέγραψαν τη ζημιά στο Carl Vinson ως επιφανειακή και είπαν ότι γρήγορα άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Με πληροφορίες από: CNN