Μάχη με τον χρόνο δίνει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που περιλαμβάνουν κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα stealth μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου F-47 της USAF, που πρέπει να πάρουν το απαιτούμενο «πράσινο φως» από το Κογκρέσο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει καταλήξει στα κυριότερα σημεία του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, όπως αναφέραμε πρόσφατα για την απόσυρση των αεροσκαφών A-10 και δεκάδων άλλων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, F-15 κ.ά.
Το ίδιο έχει συμβεί και για τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου F-47 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία όχι μόνο κέρδισαν έδαφος, μετά τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μάλιστα έγινε εις βάρος του stealth μαχητικού αεροσκάφους F/A-XX του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ναι στο F-47 όχι στο F/A-XX
Ειδικότερα, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2026 δεσμεύεται πλήρως για το stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-47 και ουσιαστικά «παγώνει» τα αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου F/A-XX του U.S Navy. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτήν την απόφαση είναι ο φόβος ότι αμερικανική βιομηχανική βάση δεν μπορεί να κατασκευάζει και να παράγει δύο διαφορετικά stealth μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς ταυτόχρονα.
«Το F-47, το πρώτο επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, προχωράει με χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ τον Μάρτιο του 2025 να τρέξει η ανάπτυξη του», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας όσα δήλωσε στις αρχές Ιουνίου, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.
«Σύννεφα» πάνω από το U.S Navy
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών 6ης γενιάς τύπου F/A-XX για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, διατηρούμε μια χρηματοδότηση ύψους 74 εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του αεροσκάφους, για να υπάρχει μελλοντικά και δυνητικά σαν εναλλακτική λύση, διότι πεποίθησή μας και προτεραιότητα του προέδρου [Ντόναλντ Τραμπ] είναι να αφοσιωθούμε και να επενδύσουμε πλήρως στο F-47 για να το κάνουμε σωστά», τόνισε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως αναφέραμε πρόσφατα στο OnAlert.gr, το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-XX βρίσκεται «στον αέρα» τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Μάρτιο προέκυψαν αναφορές ότι μετά την επίσημη ανακοίνωση του F-47 από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα υπήρχε παρόμοια εξαγγελία για το F/A-XX, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Έπειτα, το σχέδιο του Πενταγώνου να διοχετεύσει κονδύλια ύψους 500 εκατ. δολαρίων από το πρόγραμμα των F/A-XX στο πρόγραμμα των F-47, φαίνεται ότι ήταν ο «καταλύτης» των εξελίξεων που θα βάλουν «ταφόπλακα» στα stealth μαχητικά αεροσκάφη του U.S Navy.
Πηγή: TWZ
