F/A-18: «Παρθενική πτήση» με το προηγμένο ατρακτίδιο στόχευσης LITENING [vid]

Η Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F/A-18 Super Hornet του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις, εξοπλισμένο με το προηγμένο ατρακτίδιο στόχευσης τύπου LITENING. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή του νέου ατρακτιδίου, το οποίο διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό και υπέρυθρο αισθητήρα, καθώς επίσης και σύστημα στόχευσης με λέιζερ, ενώ αναμένεται να αντικαταστήσει το targeting pod τύπου ATFLIR (Advanced Targeting Forward-Looking Infrared).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία, το διθέσιο μαχητικό τύπου F/A-18F του U.S Navy πραγματοποίησε ελιγμούς και εκτέλεσε σενάρια τα οποία προσομοιάζουν σε πραγματικές, ρεαλιστικές συνθήκες των πεδίων επιχειρήσεων, στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ατρακτίδια στόχευσης τύπου LITENING στο μέλλον.  Ειδικότερα, στις ασκήσεις εκτελέστηκαν αποστολές όπως παρακολούθηση κινούμενων στόχων εδάφους, παρακολούθηση εναέριων στόχων, προχωρητικοί ελιγμοί και στοχοποίηση εχθρικών απειλών.

Τα χαρακτηριστικά του

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγμένο ατρακτίδιο στόχευσης προβάλλει πολλαπλά οπτικά πεδία, προσφέροντας στον πιλότο την ικανότητα να έχει βελτιωμένη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου, ώστε με πλήρη επίγνωση της κατάστασης να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία εχθρικούς στόχους και να επιτηρεί το επιχειρησιακό περιβάλλον. Το LITENING διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, ενώ μπορεί να διασυνδεθεί με τα συστήματα ραντάρ του αεροσκάφους, βελτιώνοντας την οπτική αναγνώριση στόχων σε πολύ μεγάλη εμβέλεια κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το ατρακτίδιο στόχευσης LITENING

Το νέο ατρακτίδιο στόχευσης τοποθετείται στο εξωτερικό τμήμα του αεροσκάφους και παρέχει στους πιλότους τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να παρακολουθούν στόχους από μεγάλες αποστάσεις μέσω του υπέρυθρου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης (FLIR). Τέλος, το προηγμένο σύστημα στόχευσης σε συνδυασμό με το αποστασιόμετρο που χρησιμοποιεί ακτίνα λέιζερ, επιτρέπουν την εκτέλεση πληγμάτων ακριβείας.

Το σύστημα LITENING βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στην USAF, και σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις, ενώ μέχρι τώρα η Northrop Grumman έχει παραδώσει περισσότερα από 900 τέτοια ατρακτίδια στόχευσης.

Δείτε σχετικό βίντεο: