F-35: Πως τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ θα αναχαιτίσουν έναν εχθρικό ICBM – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το Πεντάγωνο συνεργάζεται με την αμυντική βιομηχανία για να διερευνήσει την πιθανότητα, όπου οι βόμβες, οι πύραυλοι ή εξοπλισμός με λέιζερ των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 θα μπορούσαν να καταστρέψουν έναν εκτοξευόμενο εχθρικό βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο(ICBM) με πυρηνικά όπλα που θα στοχεύει τις ΗΠΑ.

Η ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα και οι αισθητήρες των F-35 για να ανιχνεύσουν ή να καταστρέψουν έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος θα βρίσκεται στην αρχική φάση εκτόξευσης και ώθησης του προς τα όρια της ατμόσφαιρας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ιδέα», δήλωσε ένας ανώτερος υπάλληλος του Πενταγώνου στο Warrior Maven, ενώ συνέχισε λέγοντας πως το F-35, θα μπορούσε είτε να χρησιμοποιήσει τα οπλικά του συστήματα προκειμένου να καταστρέψει τον εχθρικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Αυτό θα ήταν εφικτό είτε, μέσω των προηγμένων αισθητήρων που διαθέτει το αεροσκάφος, να εντοπίσει την εχθρική απειλή και με την συλλογή και διάδοση απαιτούμενων πληροφοριών εντοπισμού στα;πυραυλικά αμυντικά συστήματα, η εχθρική απειλή να αναχαιτιστεί και να καταστραφεί το συντομότερο δυνατόν.

Ένας ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού Υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η προοπτική της πυραυλικής άμυνας των F-35 θα μπορούσε να εξαρτάται από τις βασικές πληροφορίες ασφάλειας.

Δηλαδή, εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ή ανησυχία σχετικά με πιθανή εκτόξευση εχθρικού ICBM ,αεροπλανοφόρα που διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη F-35C ή άλλα αεροσκάφη F-35s που επιχειρούν και είναι διαθέσιμα στην εν προκειμένω περιοχή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χάρη στην ταχύτητα, τα stealth χαρακτηριστικά τους και τους προηγμένους αισθητήρες τους, για να βρουν, να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τον επερχόμενο πύραυλο.

Η προοπτική χρήσης ενός F-35 για το σκοπό αυτό “ανοίγει” μια σειρά από αμυντικές δυνατότητες που δεν αποτελούν ακόμα μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του Πενταγώνου. Για παράδειγμα, ένα F-35 θα μπορούσε μέσω βομβαρδισμού ή μέσω πυραύλων να επιτεθεί ώστε να εξουδετερώσει τον ICBM κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εκτόξευση του.

Ένα F-35 μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει λέιζερ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να εμπλακεί ή να απενεργοποιήσει την τροχιά πτήσης ενός επιθετικού ICBM, ώστε να επιτευχθεί παρεμβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα καθοδήγησης ή στους μηχανισμούς προώθησης του ICBM και έτσι να “εκτροχιαστεί” ο πύραυλος με κατεύθυνση τον ωκεανό ή μια ακατοίκητη περιοχή που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ζημιά.

Επίσης, μια ομάδα F-35 θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποιο είδος δικτυωμένου «συστήματος αναμετάδοσης» χρησιμοποιώντας το Multi-function Advanced Data Link (MADL) για την παροχή πληροφοριών για απειλές σε ένα στόλο αεροσκαφών σε θέση για να προειδοποιήσουν τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Αυτός ο σύνδεσμος δεδομένων MADL, ο οποίος επιτρέπει σε μια ομάδα F-35 να δουν όλοι το ίδιο πράγμα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει το φάσμα των συστημάτων που μπορούν να εντοπίσουν ή να ανιχνεύσουν ένα εχθρικό ICBM.

Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο γρήγορα και σύντομα οι αρμόδιοι Διοικητές και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μάθουν για ένα επιθετικό ICBM, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν για να εξετάσουν και να εφαρμόσουν αντίμετρα ή να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση.

Η αρχική φάση εκτόξευσης ή «προώθησης» ενός ICBM, φαίνεται ότι θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για ένα F-35, ώστε να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο πυραυλικής άμυνας.

Το να χτυπήσει έναν εχθρικό ICBM κατά τη διάρκεια της τελικής ή «τερματικής» του φάσης, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα ήταν ένα εξαιρετικά προβληματικό σενάριο λόγω των υπερηχητικών ταχυτήτων που θα είχε αναπτύξει ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα εάν ένα F-35 θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ικανό να ανιχνεύει και να χτυπά τα εχθρικά ICBM ενώ βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα.

Ενώ είναι δύσκολο, ίσως κάποια μέρα να είναι εφικτό για ένα F-35 να χρησιμοποιήσει GPS ή άλλους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στον αέρα για να αλληλεπιδράσουν με δορυφόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κάποιο είδος αναχαιτιστικού οπλικού συστήματος για να χτυπήσουν τον ICBM όσο αυτός θα βρίσκεται στο διάστημα.

Σε αυτό το σενάριο, ένα F-35 θα λειτουργούσε ως “αισθητήρας” και όχι ένας πραγματικό μαχητικό αεροσκάφος με αποστολή αναχαίτισης και καταστροφής της εχθρικής απειλής.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από: Warrior Maven