F-X και Tempest: Έρχονται νέες ανακοινώσεις για την κοινή ανάπτυξη μαχητικού από Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία

Η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία θα ανακοινώσουν μια πρωτοποριακή συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανάπτυξης F-X και Tempest, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Για το Τόκιο και το Λονδίνο αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των ολοένα στενότερων αμυντικών δεσμών, που με τη σειρά τους δίνουν στη Βρετανία μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας στην Ασία και παρέχουν στην Ιαπωνία νέους εταίρους ασφαλείας που μπορούν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της γειτονικής Κίνας.

Η ώθηση για τη συγχώνευση του βρετανικού σχεδίου μαχητικού αεροσκάφους Tempest με το πρόγραμμα μαχητικών FX της Ιαπωνίας θα είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο θα συνεργαστεί με χώρες πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα μεγάλο έργο αμυντικού εξοπλισμού.

Η ανακοίνωση θα γίνει προτού η Ιαπωνία δημοσιεύσει μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας και σχέδιο στρατιωτικών προμηθειών γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Αυτή η συσσώρευση όπλων, που θα μπορούσε να διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε περίπου 5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, θα πληρώσει για νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την Κίνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, του οποίου θα ηγούνται η BAE Systems και η Mitsubishi Heavy Industries, θα συνεχιστούν το επόμενο έτος για να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες του έργου, όπως η κοινή χρήση και τα σχέδια των παραλλαγών που θα αναπτύξει κάθε εταίρος, ανέφεραν οι πηγές.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας εξετάζει επίσης προτάσεις για χαλάρωση των κανόνων εξαγωγής οπλισμού, ώστε το κοινό μαχητικό αεροσκάφος να μπορεί να εξαχθεί, δήλωσε ο Itsunori Onodera, πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reuters