Τα F-35 φτάνουν στην Ολλανδία – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει, σε πρώτη φάση, οκτώ μαχητικά F-35 Lightning II Joint Strike Fighters (JSF), μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Συνολικά η Ολλανδία σχεδιάζει την απόκτηση 37 F-35, το σύνολο των οποίων θα καταστεί επιχειρησιακό το 2024.

Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας το συνολικό κόστος αγοράς αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ. Τα οκτώ πρώτα F-35 θα αναλάβουν αποστολές επιτήρησης του ολλανδικού εναέριου χώρου. Η ολλανδική αεροπορία είχε παραγγείλει άλλα δύο αεροσκάφη της USAF, με σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών.

Ωστόσο, αυτή την στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση, μόνο τέσσερα F-35, ένα εκ των οποίων συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Οι Αμερικανοί έχουν δεσμεύσει άλλα πέντε αεροσκάφη στις ΗΠΑ, για εκπαιδευτικούς λόγους.

Η 323η Μοίρα της ολλανδικής αεροπορίας θα αναλάβει την αποστολή της επιχειρησιακής αξιολόγησης του τύπου. Η ίδια μοίρα είχε αναλάβει την ίδια αποστολή την εποχή που η ολλανδική αεροπορία παράλαβε τα πρώτης της F-16.

Η Ολλανδία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία Pratt & Whitney, η οποία κατασκευάζει τους κινητήρες του F-35, σχετικά με την συντήρηση και επισκευή τους, σε ολλανδικό έδαφος. Παρόμοια συμφωνία έχουν υπογράψει η Ιταλία, η Τουρκία και η Νορβηγία.

Η ολλανδική Fokker, άλλωστε, έχει κερδίσει και το συμβόλαιο παραγωγής διαφόρων απαρτίων των νορβηγικών F-35. Επίσης έχει κερδίσει το συμβόλαιο, ύψους 5 δισ. ευρώ, για την παραγωγή απαρτίων της ναυτικής έκδοσης του F-35C.

Πηγή: Janes.com
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert