F 35: Η τύχη του «παίζεται» σήμερα στην Ιταλία!

Στα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και στις δικαστικές υποθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προστίθεται για την κυβέρνηση Λέτα και το θέμα της προγραμματισμένης αγοράς των μαχητικών πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς F-35.

H βουλή της Ρώμης καλείται να συζητήσει την επικύρωση –ή την ακύρωση– της αγοράς 90 αεροσκαφών F-35 για την ιταλική πολεμική αεροπορία.
Ο κεντροαριστερός υπουργός περιφερειακών θεμάτων Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο τάχθηκε σήμερα εναντίον της αγοράς του προηγμένου μαχητικού, που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και υπερβάσεις κόστους στην διαδικασία της κατασκευής του: «Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε κονδύλια που να χρησιμοποιηθούν για την πραγματική έκτακτη ανάγκη μας, που δεν είναι ο στρατιωτικός τομέας αλλά η εργασία των νέων. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την δαπάνη αυτή».

Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε επίσης ένας κεντροαριστερός βουλευτής, ο Πίπο Τσιβάτι, σύμφωνα με τον οποίο «η αγορά των μαχητικών πρέπει να ανασταλεί για να δοθεί και ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους Ιταλούς».

Την αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Μάριο Μάουρο, της κεντρώας συμμαχίας Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι.
«Δεν πήρα μέρος σε κανένα υπουργικό συμβούλιο στο οποίο να άλλαξε η επίσημη θέση μας σχετικά με τα F-35. H κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά όταν δεν ήταν μαζί στην κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ της δαπάνης αυτής και θα ήταν πολύ περίεργο, τώρα, να πράξουν το αντίθετο», δήλωσε ο Μάουρο.

Η Ρώμη είχε αποφασίσει αρχικά να αγοράσει 90 μαχητικά F-35 έναντι περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τελικά μπορεί να επιλεγεί μια μέση οδός, που θα περιλαμβάνει την εξάμηνη αναβολή της δαπάνης για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες.