FA-50: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο μαχητικό της Πολωνίας νοτιοκορεατικής κατασκευής [pics,vid]

Το πρώτο από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το FA-50, παρουσιάστηκε στο κοινό με μια επίσημη τελετή στη Νότια Κορέα.

Η Korea Aerospace Industries (KAI) πραγματοποίησε τα «αποκαλυπτήρια» του πρώτου ελαφρού αεροσκάφους επίθεσης FA-50GF που θα εξαχθεί στην Πολωνία.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Lee Jong-sup και ο Πολωνός ομόλογός του, Μάριους Μπλαστσάκ, καθώς και ο Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Κορέας, στρατηγός Jung Sang-hwa.

«Καταφέραμε να προωθήσουμε με επιτυχία ένα τέτοιο έργο αμυντικής συνεργασίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω όχι μόνο της εξαιρετικής τεχνολογίας και παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας μας, αλλά και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και της αποφασιστικότητας της Πολωνίας», είπε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας.

«Χάρη στην ταχεία κυκλοφορία του FA-50, η Πολωνία είναι πλέον σε θέση να εξοπλιστεί με πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Μπλαστσάκ. «Ανυπομονώ να δω το FA-50GF να πετάει στον εναέριο χώρο της Πολωνίας».

Μετά τις πτητικές δοκιμές μέχρι τον επόμενο μήνα, η KAI σχεδιάζει να προμηθεύσει 12 FA-50GF μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η KAI υπέγραψε το «εκτελεστικό» συμβόλαιο με την Υπηρεσία Εξοπλισμού της Βαρσοβίας για την προμήθεια 48 μαχηικών FA-50. Το GF στο όνομα του μαχητικού σημαίνει «gap filler», δηλαδή ότι προορίζεται να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο της Πολωνίας.

Εκτός από τα 12 μαχητικά που θα παραδοθούν φέτος, η KAI σχεδιάζει να προμηθεύσει 36 αεροσκάφη της αναβαθμισμένης έκδοσης, που ονομάζεται FA-50PL, από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 έως το 2028.

Με πληροφορίες από: Defence Blog