FA-50: Έπεσαν οι υπογραφές για τα 48 μαχητικά από τη Νότια Κορέα στην Πολωνία

Η Πολωνία υπέγραψε σήμερα Παρασκευή συμβόλαιο με τη Νότια Κορέα για την προμήθεια 48 νέων ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών FA-50, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τον στρατό της.

Τα αεροσκάφη αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας εξοπλισμών αξίας 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία σύναψαν οι δύο χώρες νωρίτερα μέσα στο 2022.

Τα FA-50 πρόκειται να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη MiG-29, τεχνολογίας που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή. Τα πρώτα 12 μαχητικά FA-50 θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλαζάκ.

«Τα παλιά αεροσκάφη θα αντικατασταθούν από σύγχρονα αεροσκάφη FA-50. Τα FA-50 είναι της ίδιας γενιάς με τα F-16, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την πολωνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΑΜ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Πολωνία προμήθευσε το Κίεβο με όπλα και πυρομαχικά και άρχισε να αγοράζει νέο εξοπλισμό καθώς επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να αντικαταστήσει τις προμήθειες που αποστέλλονται στην Ουκρανία.

Νωρίτερα φέτος, η Βαρσοβία παρήγγειλε 1.000 άρματα μάχης K2 και 600 αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 από τη Νότια Κορέα, ενώ το 2026, θα αρχίσει να παράγει τα δικά της άρματα μάχης K2.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Πολωνία να επεκτείνει το στρατιωτικό της δυναμικό νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η χώρα αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% από 2% του ΑΕΠ ξεκινώντας από το 2023. Τα επόμενα χρόνια, θα επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της στο 5%, το υψηλότερο ποσοστό εντός του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου