FA-50: Η Νότια Κορέα θα αναπτύξει μονοθέσια έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους και αυτόνομο UAV

Η Νότια Κορέα έχει καταφέρει τα τελευταία να κερδίσει σημαντικά συμβόλαια εξαγωγών οπλικών συστημάτων, μαχητικών αεροσκαφών, πυροβόλων όπλων, χάρη στην πρόοδο που έχει πετύχει η εγχώρια αμυντική της βιομηχανία και την εξωστρέφεια εταιρειών όπως η Korea Aerospace Industries, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών τύπου FA-50.

Μάλιστα, η Korea Aerospace Industries θα προχωρήσει αφενός στην ανάπτυξη μονοθέσιας έκδοσης του περίφημου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων, λόγω της υψηλής ζήτησης από τρίτες χώρες και αφετέρου στην ανάπτυξη αυτόνομου UAV, με το συνολικό κόστος των δύο προγραμμάτων να ανέρχεται περίπου στα 69 εκατομμύρια δολάρια.

Τα δύο προγράμματα της KAI

Ειδικότερα, το πρόγραμμα ανάπτυξης του αυτόνομου UAV θα κοστίσει 42 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική φάση του την περίοδο 2024-2025, για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτότυπων μοντέλων, με τις πτητικές δοκιμές να πραγματοποιούνται έως το 2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος θα είναι περίπου 114 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, το πρόγραμμα ανάπτυξης μονοθέσιας έκδοσης του μαχητικού τύπου FA-50 αναμένεται να κοστίσει περίπου 27 εκατομμύρια. Η Korea Aerospace Industries έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά και των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων του αεροσκάφους για την εκτέλεση αποστολών.

Τα χαρακτηριστικά του FA-50

Σημειώνεται πως το FA-50 είναι διθέσιο μονοκινητήριο μαχητικό που έχει βασιστεί στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-50 της κατασκευάστριας εταιρείας KAI. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν μέγιστο μικτό βάρος απογείωσης 12,3 τόνων, εκ των οποίων μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικό 4,5 τόνους και αρχικά κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της ROKAF (Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας).

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου FA-50 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9 Sidewinder,  πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-65 Maverick, βόμβες τύπου GBU-38/B, CBU- 105, βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk-82 και αλλά και βόμβες διασποράς. Τα μαχητικά τύπου FA-50 διαθέτουν επίσης πυροβόλο όπλο τύπου Gatling των 20 χιλιοστών και εκτοξευτή ρουκετών τύπου LAU-3/A των 2,5 ιντσών

Με πληροφορίες από: Defense Post Korea Economic Daily | Φωτογραφίες αρχείου