FC-31: Το Πακιστάν θέλει να αποκτήσει τα stealth κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη – «Άκυρο» στο τουρκικό Kaan ; [vid]

Το Πακιστάν δείχνει ότι θέλει να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την στρατηγική συνεργασία με την Κίνα στον στρατιωτικό τομέα, καθώς ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, ότι η χώρα του σκοπεύει να προμηθευτεί τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς τύπου FC-31 (γνωστά παλαιότερα και ως J-31 ή και J-35) που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία Shenyang.

Ειδικότερα, o Πτέραρχος Zaheer Sidhu παραχώρησε ομιλία σε εκδήλωση προς τιμήν της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία τόνισε ότι «έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις για την απόκτηση του stealth αεροσκάφους FC-31, το οποίο αναμένεται να γίνει μέρος του στόλου μαχητικών στο εγγύς μέλλον», με το σχετικό απόσπασμα να δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον επίσημο λογαριασμό της PAF (στο 01:36 του βίντεο).

Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε για τον αριθμό των κινεζικών stealth μαχητικών που ενδέχεται να παραλάβουν οι πακιστανικές αεροπορικές δυνάμεις ούτε και για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων. Όπως είχαμε γράψει στο OnAlert, οι διαδικασίες για την εξαγωγή του FC-31 αποτέλεσαν κορυφαία προτεραιότητα για το Πεκίνο, για να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά των περίφημο αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35.

Το Kaan και το J-20

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Shenyang προχωράει το πρόγραμμα ανάπτυξης των FC-31 για τις ανάγκες του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού (PLAN) καθώς η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) έχει επικεντρωθεί στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου J-20 της εταιρείας Chengdu.

Οι σχέσεις Πακιστάν και Κίνας στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων έχει ήδη ισχυρά θεμέλια με την συνεργασία των δύο χωρών στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17 που αναπτύσσονται από την κοινοπραξία της κινεζικής εταιρείας Chengdu και της πακιστανικής εταιρείας Pakistan Aeronautical Complex. Οι δηλώσεις του Πακιστανού Α/ΓΕΑ φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με την δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας,  Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης του Πακιστάν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους Kaan.]

Με πληροφορίες από: Flight Global / Φωτογραφία Wikipedia