Οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στο γαλλο-γερμανικό έργο μαχητικών αεροσκαφών νέα γενιάς FCAS, αν και οι πολιτικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν περιθώρια παρέμβασης, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι μεσολαβητές – ένας από τη Γαλλία και ένας από τη Γερμανία – θα υποβάλουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις προσπάθειές τους.
Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι ο Γερμανός μεσολαβητής θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή ενός κοινού μαχητικού αεροσκάφους, που κάποτε αποτελούσε βασικό πυλώνα του έργου, δεν ήταν πλέον εφικτή.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πρόκειται να ενημερωθεί για την κατάσταση της διαμάχης την Κυριακή, πρόσθεσε το ίδιο άτομο.
Πηγές που γνωρίζουν το έργο έχουν δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι πιθανό να εγκαταλείψουν την ανάπτυξη του κοινού αεροσκάφους, αλλά να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε σχετικό λογισμικό και συστήματα δεδομένων, καθώς και σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Μερτς πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο την Πέμπτη και την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας.
Ο κίνδυνος αποτυχίας του έργου FCAS έρχεται καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την ενότητα και τη συνεργασία εν μέσω απειλών από τη Ρωσία και της μειωμένης υποστήριξης από τις ΗΠΑ.
Το έργο έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνίας για τον έλεγχο μεταξύ της γαλλικής Dassault και της Airbus, η οποία εκπροσωπεί τη Γερμανία και την Ισπανία στο έργο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο επικεφαλής της Dassault Aviation δήλωσε την 1η Απριλίου ότι δίνει στην εταιρεία του δύο έως τρεις εβδομάδες για να δει εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μερτς δήλωσε ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σώσει το πρόγραμμα και ότι έχουν διοριστεί δύο μεσολαβητές για να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Πηγή: Reuters
