FCAS: Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία κατέληξαν σε συμφωνία για την επόμενη φάση του stealth μαχητικού

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη της επόμενης φάσης της ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς με την επωνυμία «Future Combat Air System – FCAS», το μεγαλύτερο αμυντικό έργο της Ευρώπης με εκτιμώμενο κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Reuters, επικαλούμενο δύο αμυντικές πηγές.

Οι τρεις χώρες και οι αντίστοιχες βιομηχανίες τους έχουν συνάψει συμφωνία, δήλωσε μια αμυντική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι βιομηχανίες, που θεωρούνται ως τα κύρια εμπόδια στο δρόμο προς μια συμφωνία, έχουν βρει τις λύσεις για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου του μαχητικού αεροσκάφους.

Η Airbus και η Dassault κατέληξαν σε συμφωνία για να περάσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου του FCAS, δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.

Προηγουμένως, πηγές είχαν πει ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης για το Future Combat Air System (FCAS) αναμένεται να κοστίσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα μοιραστούν εξίσου και οι τρεις χώρες.

Η γαλλική Dassault, η γερμανική Airbus και η ισπανική Indra συμμετέχουν στο σχέδιο για την έναρξη αντικατάστασης των γαλλικών Rafale και των γερμανικών και ισπανικών Eurofighters από το 2040.

Τον τελευταίο καιρό, το έργο αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν για περισσότερο από ένα χρόνο να συμφωνήσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του FCAS.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η Dassault ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, καθώς η εταιρεία είχε αρνηθεί να υποχωρήσει σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Άλλες πηγές κατηγόρησαν την Airbus ότι πίεσε για μεγαλύτερο μερίδιο εργασίας, επιμένοντας ότι πρέπει να δοθεί «ισότιμη βάση» με τη γαλλική εταιρεία.

Δεν επιβεβαιώνει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας στο δημοσίευμα του Reuters, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επόμενη φάση της κοινής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μαχητικού βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αλλά δεν επιβεβαιώνει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

«Δεν έχουμε τίποτα νέο να αναφέρουμε, αλλά βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι σωστό που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, πρόσθεσε: «Καταρχήν, έχετε δίκιο. Είμαστε σε καλό δρόμο και μόλις υπάρξει συμφωνία, θα το κοινοποιήσουμε».

Επίσης, ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ανακοίνωση σε συνάντηση μεταξύ του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν την ερχόμενη Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Σολτς απάντησε: «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτησή σας την Παρασκευή».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Wikimedia Commons