OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FCAS: Η Γαλλία «μπλοκάρει» την δεύτερη φάση ανάπτυξης του μαχητικού νέας γενιάς και ζητά «αποκλειστική ηγεσία»

27/08/2025 - 18:32
FCAS
Share on FacebookShare on Twitter

Η γαλλική βιομηχανία «εμποδίζει» την είσοδο στην επόμενη φάση ανάπτυξης του γαλλο-γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς FCAS, απαιτώντας την «αποκλειστική ηγεσία» του έργου, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σε έγγραφο που είδε το Reuters.

Στο έγγραφο, που εστάλη στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου την περασμένη Παρασκευή, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες για τις δυνατότητες του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους και τη συμμετοχή της γερμανικής βιομηχανίας εάν γίνουν παραχωρήσεις στη γαλλική βιομηχανία.

Το πρόγραμμα FCAS, με εκτιμώμενο κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο οποίο η Ισπανία είναι επίσης εταίρος, μαστίζεται από καθυστερήσεις και εσωτερικές διαμάχες σχετικά με την κατανομή εργασίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και των αντίστοιχων βιομηχανιών τους (Dassault και Airbus).

Βερολίνο και Παρίσι διαφωνούν σχετικά με τη σύνθεση της κοινοπραξίας. Η Γαλλία ζητά να έχει μερίδιο εργασίας περίπου 80%, δήλωσε στο Reuters τον Ιούλιο μια πηγή της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος, την ανάπτυξη αεροσκαφών επίδειξης, ένα βήμα που στοχεύεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μερτς και Μακρόν συμφώνησαν να παρθούν οι αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025, ότι συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ληφθεί απόφαση για το μέλλον του προγράμματος μαχητικών FCAS έως το τέλος του έτους.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση, επειδή πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν πρόκειται να δεχθεί τον Μερζ για δείπνο στην κατοικία του στο Μπρεγκανσόν στις ακτές της Μεσογείου, και θα συμμετέχουν σε συνομιλίες μαζί με υπουργούς τους την Παρασκευή στην κοντινή Τουλόν.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες θα θίξουν τις «μικρές» διαφορές γύρω από το μαχητικό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές να συνεχίσει το έργο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: FCASΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert