OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FCAS: Η Γερμανία «δεν έχει ανάγκη» το ίδιο μαχητικό αεροσκάφος με τη Γαλλία, λέει ο Μερτς

18/02/2026 - 12:19
FCAS

φωτογραφία αρχείου Reuters

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα 18/2/2026 πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη το ίδιο μαχητικό αεροσκάφος με τη Γαλλία, σηματοδοτώντας ότι το Βερολίνο ενδέχεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα «Future Combat Air System» για το Σύστημα Αεροπορικής Μάχης του Μέλλοντος (FCAS, SCAF, σύμφωνα με το αγγλικό και το γαλλικό ακρωνύμιό του).

Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που ο κατάλογος των γαλλογερμανικών διαφορών αυξάνεται, με το Βερολίνο να κατηγορεί τη Γαλλία για «ανεπαρκείς» προσπάθειες όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ή ακόμα ότι θέλησε να εμποδίσει μια εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

«Οι Γάλλοι έχουν ανάγκη, στην επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκάφος, για ένα αεροσκάφος ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα και να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα. Δεν είναι αυτό που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή ανάγκη στο γερμανικό στρατό», δήλωσε ο καγκελάριος στο γερμανικό podcast Machtwechsel.

Ο Μερτς επισήμανε ότι κατά συνέπεια η Γαλλία και η Γερμανία «διαφωνούν σχετικά με τις προδιαγραφές και το προφίλ» του μαχητικού αεροσκάφους που οι δύο χώρες υποτίθεται ότι αναπτύσσουν μαζί.

«Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι το ακόλουθο: έχουμε τη δύναμη και τη βούληση να κατασκευάσουμε δύο μαχητικά αεροσκάφη, γι’ αυτά τα δύο προφίλ διαφορετικών απαιτήσεων ή μόνο ένα;», ρώτησε, πριν επισημάνει ότι η Γαλλία «δεν θέλει παρά μόνο ένα» που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της.

Αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, «δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα» του FCAS, δήλωσε ο καγκελάριος διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν «άλλες χώρες στην Ευρώπη» που είναι έτοιμες να δουλέψουν με το Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη FCAS: «Νεκρό» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικών νέας γενιάς, λένε οι Γάλλοι – «Λύση δύο αεροσκαφών» ζητάνε οι Γερμανοί

Το FCAS, το οποίο εγκαινίασαν το 2017 ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενώ δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε σ’ αυτό και η Ισπανία, είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει όχι μόνο ένα αεροσκάφος , αλλά επίσης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, «ένα cloud μάχης».

Η Γερμανία είχε υποσχεθεί να αποφασίσει για το μέλλον της συμμετοχής της στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2025, όμως έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αναβάλει την απόφασή της αυτή, ενώ το Παρίσι επιμένει στη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα του FCAS υπονομεύεται επίσης από τις εντάσεις μεταξύ των βιομηχανιών, καθώς η γαλλική Dassault, που ορίσθηκε διαχειριστής του έργου, ζητάει περισσότερη αυτονομία για την κατασκευή του, πράγμα που προκαλεί εκνευρισμό στη Γερμανία και την Ισπανία, οι οποίες εκπροσωπούνται από την Airbus.

Το Βερολίνο θα έπρεπε να αναπτύξει το δικό του μαχητικό αεροσκάφος μαζί με εταίρους, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου της μεταλλουργίας IG Metall Γιούργκεν Κέρνερ και η πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Αεροναυτικής Βιομηχανίας Μαρί-Κριστίν φον Χαν. Το FCAS έχει στόχο να αντικαταστήσει μέχρι το 2040 τα γαλλικά Rafale και τα γερμανικά και ισπανικά Eurofighter, σ’ ένα πλαίσιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης λόγων της αυξημένης έντασης με τη Ρωσία.

Η Γερμανία, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα γιγάντιο σχέδιο επενδύσεων με στόχο να δημιουργήσει το μεγαλύτερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης, κατηγορεί τη Γαλλία ότι δεν κάνει αρκετά για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της μειώνοντας τις κοινωνικές.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: FCASΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ

Related Posts

THEON
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THEON επενδύει στην αμερικανική Twin Prime για ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της

14/05/2026 - 15:51
ANKA - Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Anka: Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή και συντήρηση τουρκικών UAV

14/05/2026 - 15:44
cruise
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πάνω από 10.000 πυραύλους cruise χαμηλού κόστους θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ τα επόμενα 3 χρόνια [vids]

14/05/2026 - 11:21

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας για drone στη Λευκάδα: «Περιμένω τις εξηγήσεις από τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας»

Πεσκόφ: Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Πολεμικό Ναυτικό: Πρόσκληση για κατάταξη στρατεύσιμων με την Β’ ΕΣΣΟ 2026

Τουρκικό ΥΠΑΜ για τον νόμο «της Γαλάζιας Πατρίδας»: «Θα καθορίσει τις ευθύνες στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας»

Η THEON επενδύει στην αμερικανική Twin Prime για ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της

Anka: Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή και συντήρηση τουρκικών UAV

Βρετανία: Πλήγμα για τον Στάρμερ – Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ

Ιράν: Επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

Top News

Γιατί δεν είδαμε την Έφη Παπαθεοδώρου στη Eurovision 2026: «Πρέπει να πάρεις τον Ακύλα να σου πει»

Ιωάννα Μαλέσκου σε Γιώργο Λιάγκα: «Τι θα κάνεις την επόμενη χρονιά, θα έκανες δίδυμο;»

Survivor: «Δεν σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά, η παραγωγή θα αναλάβει τα έξοδα», λέει ο πατέρας του Σταύρου Φλώρου

Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα στοιχήματα πριν τον δεύτερο ημιτελικό, αγωνία για Antigoni και Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert