Forbes: Στις 13 εβδομάδες της αντεπίθεσης, η Ουκρανία έχασε μόλις πέντε από τα 71 άρματα μάχης Leopard 2

Στις 13 εβδομάδες από την έναρξη μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης κατά μήκος πολλών αξόνων στη νότια και ανατολική Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έχασε μόνο πέντε από τα 71 άρματα μάχης Leopard 2, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Forbes.

Επίσης, τουλάχιστον 10 γερμανικής κατασκευής τανκς έχουν υποστεί ζημιές. Όμως οι Ουκρανοί επισκευάζουν τα κατεστραμμένα τανκς σε εργοστάσια στην Πολωνία και τη Γερμανία και τα επιστρέφουν στο μέτωπο.

Όπως γράφει το Forbes, τα Leopard, βάρους 69 τόνων, είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους, που σημαίνει ότι μπορεί να χτυπηθούν, να επισκευαστούν και να επιστρέψουν στο μέτωπο παραπάνω από μία φορά.

«Το πιο σημαντικό, είναι ότι σχεδόν κάθε μέλος του πληρώματος στα πέντε κατεστραμμένα τανκς – 20 άτομα συνολικά – κατάφερε να ξεφύγει από το όχημά του προτού καεί ή εκραγεί».

«Ακόμη και ο πιο σοβαρά κατεστραμμένος εξοπλισμός ανακτάται και μεταφέρεται για επισκευή», εξήγησε ο Ουκρανός στρατιώτης Olexandr Solon’ko. «Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα κομμάτι μετάλλου, ακόμα κι αν είναι ακριβό, αλλά δεν μπορείς να επισκευάσεις μια ανθρώπινη ζωή».

Ορισμένοι σύμμαχοι από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία 10 άρματα Strv 122s (η σουηδική έκδοση του Leopard 2A5), 21 Leopard 2A6 και 74 Leopard 2A4.

Όλα αυτά τα άρματα μάχης εκτός από 14 άρματα της έκδοσης A4 έχουν ήδη φτάσει στην πρώτη γραμμή.

Οι απώλειες περιλαμβάνουν δύο από τα 50 αναπτυγμένα A4 και τρία από τα 21 αναπτυγμένα A6 . Κανένα Strv 122 δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει καταστραφεί.

«Μακροπρόθεσμα, είναι αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς οι απώλειες τεθωρακισμένων», λέει ο Ουκρανός στρατιώτης στο Forbes. «Ωστόσο, η θωράκιση εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό που ενέχει κινδύνους».

Πηγή: Forbes / Φωτογραφία αρχείου