Forpost-R: Το drone που έστειλαν οι Ρώσοι για να «διαλύσει» τα TB2 Bayraktar της Ουκρανίας [vid]

Καθώς οι αναφορές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar τουρκικής κατασκευής που προκαλούν σημαντικές ζημιές στη ρωσική πλευρά πληθαίνουν, η Ρωσία άρχισε τώρα να χρησιμοποιεί το τακτικό UAV Forpost-R για να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Janes.

Προερχόμενο από το ισραηλινό UAV Searcher II και κατασκευασμένο στη Ρωσία, το Forpost-R μπορεί να αναπτυχθεί τόσο για επιθετικές όσο και για αποστολές αναγνώρισης.

Στις 13 Μαρτίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Forpost-R να απογειώνεται από έναν άγνωστο διάδρομο και να καταστρέφει ένα ουκρανικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων τύπου MLRS.

Στις 11 Μαρτίου έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά η ανάπτυξη του Forpost-R στον πόλεμο στην Ουκρανία. Φωτογραφίες από τα συντρίμμια ενός ρωσικού drone που καταρρίφθηκε εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια πλάκα με το λογότυπο της Israel Aerospace Industries (IAI) ήταν ορατή στα συντρίμμια.

Το Forpost-R είναι ένα αναγνωριστικό UAV που κατασκευάζεται στη Ρωσία, βασισμένο στο ισραηλινό drone Searcher Mk II UAV. Η Ρωσία είχε αποκτήσει την άδεια παραγωγής από το Ισραήλ το 2015. Ωστόσο, όταν οι δεσμοί μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν, το Ισραήλ υπέκυψε στην πίεση των ΗΠΑ το 2016 και σταμάτησε την παράδοση των εξαρτημάτων στη Ρωσία.

Η ρωσική παραλλαγή του drone 

Η απόφαση του Ισραήλ ώθησε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκινήσει δικό του πρόγραμμα για το  Forpost-R. Προτεραιότητα δόθηκε στην ανάπτυξη μιας επιθετικής παραλλαγής του drone. Το Forpost είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για επιτήρηση, αναγνώριση, προσδιορισμό στόχων, ρύθμιση πυρών, εκτίμηση ζημιών και παρακολούθηση αποστολής.

Ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τον Ιανουάριο του 2017 ότι μια εγχώρια και αναβαθμισμένη έκδοση του Forpost θα ήταν διαθέσιμη για παράδοση το 2019. Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2019 ότι η φάση δοκιμών του Forpost-R είχε τελειώσει και ότι το UAV θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία UZGA υπέγραψαν συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2020 για παραγωγή 10 νέων drones.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης Zapad-2021 τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα Forpost-R εξοπλισμένο με δύο κατευθυνόμενες βόμβες τύπου KAB-20, μία κάτω από κάθε πτέρυγα, «εθεάθη» να βρίσκεται σε δράση.