OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φρεγάτες FDI: Μια «ανάσα» από την 4η Belharra ο Στόλος – Η «κλειδωμένη» τιμή και η θετική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού

20/07/2024 - 08:24
FDI
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

*Του Κώστα Σαρικά 

Η «κλειδωμένη» τιμή της 4ης φρεγάτας FDI «Belharra», όπως αποκάλυψε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group, αλλά και η θετική εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου προς την πολιτική ηγεσία φέρνουν πιο κοντά την απόκτηση μιας ακόμη γαλλικής «ψηφιακής» φρεγάτας από το Πολεμικό Ναυτικό.

Και ενώ έως τώρα οι Γάλλοι κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» έπειτα από την χρονική παρέλευση της δυνατότητας άσκησης της option, όσα ανέφερε ο Pierre Eric Pommellet αλλάζουν τα δεδομένα. Η Naval Group δείχνει να «διαβάζει» την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και προχωρά σε μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση.

Ένα χρόνο μετά τη λήξη της option, η τιμή της 4ης FDI παραμένει στο 1 δις ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε κάθε μια από τις πρώτες τρεις μαζί με τα όπλα τους. H Naval Group «Ρίχνει το γάντι» στην Ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει στην τελική του εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία, θέτοντας ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra.

Το Ναυτικό Επιτελείο κατέληξε σε αυτήν την εισήγηση μετά την απόρριψη των τεσσάρων αμερικανικών μεταχειρισμένων LCS, αλλά και την άκαρπη προσπάθεια εντοπισμού άλλων μεταχειρισμένων φρεγατών, οι οποίες να πωλούνται και να μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά στις ανάγκες του Στόλου. Kαι όσο το «ναυάγιο» σε λύση μεταχειρισμένων Μονάδων γινόταν το τελευταίο διάστημα όλο και πιο ορατό, τόσο ωρίμαζε το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους για ενεργοποίηση της option για την 4η FDI. Άλλωστε οι Γάλλοι κατασκευαστές ουδέποτε σταμάτησαν να επισημαίνουν ότι παραμένουν έτοιμοι να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας τους.

Στην θετική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού καθοριστικός είναι ο ρόλος της εικόνας που φτάνει από τα ναυπηγεία της Lorient στο Ναυτικό Επιτελείο, μέσω του Κλιμακίου που έχει «ναυλοχήσει» στο γαλλικό λιμάνι. Όσα αναφέρουν τα Στελέχη του Στόλου προκαλούν απόλυτη ικανοποίηση τόσο για την πορεία των εργασιών όσο και για τις διαφαινόμενες δυνατότητες του πλοίου.

Με πιο ενδεικτικό γεγονός, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Onalert.gr , τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών στο πανίσχυρο ραντάρ SEA FIRE που έδειξαν ότι κατέγραψε κορυφαίες επιδόσεις τόσο στις αποστάσεις όσο και στον εντοπισμό εναέριων στόχων υψηλής δυσκολίας. Περισσότερα στοιχεία θα διαθέτει το Ναυτικό Επιτελείο τις επόμενες εβδομάδες από τα sea trials της πρώτης φρεγάτας FDI του Marine Nationale, την «Amiral Ronarch», για να ακολουθήσουν έως τα τέλη του χρόνου οι εν πλω δοκιμές της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».

FDI

Όλα δείχνουν ότι πλέον το ζήτημα απόκτησης και 4ης φρεγάτας Belharra έχει μετατεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θετικός στην σχετική εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερωθεί από τη στρατιωτική ηγεσία για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας των γερασμένων πλοίων, την ώρα μάλιστα που καλείται να φέρει σε πέρας μια σειρά από αποστολές ακόμα και υψηλής επικινδυνότητας, όπως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ASPIDES» στον Κόλπο του Άντεν.

Tags: BELHARRANAVAL GROUPΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI

Related Posts

Sarmat
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

12/05/2026 - 18:23
drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

12/05/2026 - 15:55
Iron Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tο Ισραήλ έστειλε συστοιχία του Iron Dome και προσωπικό στα ΗΑΕ, αποκαλύπτει ο πρέσβης των ΗΠΑ

12/05/2026 - 13:16

Διαβάστε Επίσης

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

Top News

Eurovision 2026: Ο Akylas με το «Ferto» μία ανάσα πριν την κορυφή - Ανεβαίνουν τα ποσοστά του στα στοιχήματα, πέφτει η Φινλανδία

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Ηλιούπολη: Ανατριχίλα από το σημείωμα της 17χρονης - «Αυτός ο κόσμος δεν είναι πια για μένα»

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert