Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Η short list με τις προσφορές στον Πρωθυπουργό

Του Κώστα Αλατζά

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού για την αποτίμηση των προσφορών που αφορούν τη ναυπήγηση στις νέες φρεγάτες,  ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το OnAlert, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες συνεδρίασε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) του Πολεμικού Ναυτικού με αντικείμενο το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ΜΕΚΟ αλλά και τα πλοία της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συνεδρίαση του ΑΝΣ έγινε αποτίμηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των προσφορών.

Όπως έχει γράψει το OnAlert, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι μία short list η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί συγκριτική αξιολόγηση των επιχειρησιακών και τεχνικών χαρακτηριστικών των προσφορών για το νέο τύπο των φρεγατών, του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων αλλά και του πλοίου της ενδιάμεσης λύσης.  Με άλλα λόγια, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τον τελικό λόγο για την επιλογή να τον έχει η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση.

Η short list και η ενημέρωση στο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας  για την αξιολόγηση που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό στις προσφορές ναυπήγησης των νέων φρεγατών αλλά και για και τις προοπτικές συμμετοχής στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας στη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση για το ποιος θα είναι ο ανάδοχος του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών. Όπως σημειώνει, αναμένονται ακόμη αρκετές συσκέψεις προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στην τελική επιλογή η οποία εκτός των επιχειρησιακών και γεωπολιτικών κριτηρίων εξαρτάται και από της συμμετοχή των ναυπηγείων και των εγχώριων αμυντικών εταιριών στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα των φρεγατών. Εντούτοις το εγχείρημα θεωρείται ιδιαιτέρως δυσκολο καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει παγώσει με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τη διεξαγωγή του στα τέλη Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας η κατάσταση είναι περίπλοκή με την ιδιωτική επένδυση ουσιαστικά να μην προχωράει.