Φρεγάτες Istanbul: Η Τουρκία θα ναυπηγήσει δύο νέα πλοία για την Ινδονησία για ένα δισ. δολάρια

Η φρεγάτα TCG Istanbul (F515) κλάσης Istif - Istanbul / Bunyamin Celik / Anadolu via Getty Images

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας αναμένεται να αποκτήσει δύο νέες τουρκικής κατασκευής φρεγάτες κλάσης Istanbul, για ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα τουρκικά ναυπηγεία «TAIS Shipyards» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Barzan Holding του Κατάρ για τη ναυπήγηση των δύο φρεγατών στη Διεθνή Έκθεση Ναυτικής Άμυνας DIMDEX 2026. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Ινδονησιακό Ναυτικό με χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Άμυνας του Κατάρ, Σεΐχη Σαούντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Χασάν Αλ-Θάνι, και του επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), Χαλούκ Γκοργκούν.

Η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ινδονησία από τον Ιούνιο του 2025 για την πώληση των φρεγατών.

Tα χαρακτηριστικά των φρεγατών κλάσης Istanbul

Οι φρεγάτες κλάσης Istanbul, επίσης γνωστές ως Istif ή κλάσης I, διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου. Αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος MΙLGEM της Τουρκίας και αποτελούν μια διευρυμένη και πιο ικανή εξέλιξη των κορβετών κλάσης Ada, ενώ προορίζεται να αντικαταστήσουν τις παλαιωμένες φρεγάτες κλάσης Yavuz του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορούν να διεξάγουν επιτήρηση και θαλάσσια περιπολία, επιθεώρηση και επιτήρηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και πρόληψη πιθανών απειλών.

Οι βασικές δυνατότητες περιλαμβάνουν υψηλή ικανότητα ελιγμών, σχεδιασμό stealth με χαμηλή διατομή ραντάρ, εφαρμογές απορρόφησης κραδασμών και θωρακισμένη προστασία.

Οι φρεγάτες διαθέτουν συστήματα μείωσης υποβρύχιου θορύβου για την ελαχιστοποίηση των ηχητικών υπογραφών έναντι υποβρυχίων απειλών.

Οι τουρκικές φρεγάτες διαθέτουν:

Η φρεγάτα έχει συνολικό μήκος 113,2 μέτρα και πλάτος 14,40 μέτρα. Το εκτόπισμα είναι 3.150 τόνοι με την μέγιστη ταχύτητα να υπερβαίνει τους 29 κόμβους και ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβων.

Το σκάφος διαθέτει πλατφόρμα ελικοπτέρων και υπόστεγο με χωρητικότητα δύο ελικοπτέρων S-70 Seahawk και λεχει χωρητικότητα για 123 μέλη πληρώματος.

Η Άγκυρα έχει, επίσης, προμηθεύσει (ή συμφωνήσει να προμηθεύσει) 4 κορβέτες κλάσης ADA στο Πακιστάν, 2 στην Ουκρανία, 3 στη Μαλαισία και 1 στη Ρουμανία.

Πηγή: Turkiye Today