OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FREMM EVO αντί FDI: Η Πορτογαλία αλλάζει γνώμη και στρέφεται στις ιταλικές φρεγάτες;

08/12/2025 - 13:27
FREMM EVO
Share on FacebookShare on Twitter

Παρά τις αρχικές αναφορές ότι η Πορτογαλία θα αποκτήσει τρεις νέες φρεγάτες FDI στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για «σφήνα» των φρεγατών FREMM EVO, που τελικά «κερδίζουν» σημαντικό έδαφος.

Ειδικότερα, γαλλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία φαίνεται να προτιμά τις ιταλικές φρεγάτες κλάσης FREMM EVO της Fincantieri, απορρίπτοντας τις γαλλικές φρεγάτες FDI της Naval Group, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη απόφαση εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία αξιολογεί ακόμα τις προτάσεις που έχει στα «χέρια» της.

Από την πλευρά του, το CNN Portugal μετέδωσε ότι η Λισαβόνα έχει «κλείσει» συμφωνία αξίας περίπου 3 δισεκ. ευρώ για την αγορά τριών φρεγατών FREMM EVO, επειδή έκρινε ότι πληρούν με πιο κατάλληλο τρόπο τις επιχειρησιακές ανάγκες του πορτογαλικού πολεμικού ναυτικού, λόγω -μεταξύ άλλων – του προηγμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS), της ολοκληρωμένης σουίτας αισθητήρων και ραντάρ, των δυνατοτήτων που προσφέρουν στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στην ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2025, οι Υπουργοί Άμυνας της Πορτογαλίας και της Ιταλίας υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της βιομηχανίας, πάνω στην οποία «πάτησε» η Ρώμη για να προτείνει την πώληση των φρεγατών. Σημειώνεται επίσης ότι η Πορτογαλία θέλει να αγοράσει τις φρεγάτες στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικούς δορυφόρους και συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται αναλυτές, η επιλογή των FREMM EVO βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ιταλικές φρεγάτες βρίσκονται ήδη σε παραγωγή (όπως και οι γαλλικές FDI) με την διαφορά ωστόσο ότι έχουν αποδείξει την αξία και τις δυνατότητές τους στο πεδίο επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια και έχουν αναδειχθεί ως μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή λύση.

Ένας άλλος – εξίσου κρίσιμος – παράγοντας είναι το «προφίλ» των FREMM EVO και οι επιχειρησιακές ανάγκες που έχει η Πορτογαλία, με τις ιταλικές φρεγάτες να κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλες για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αεράμυνα περιοχής έως επιτήρηση και προστασία φίλιων – συμμαχικών δυνάμεων σε μεγάλες εμβέλειες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Με πληροφορίες από: ItalMilRadar / Italian Defence Technologies

Tags: FREMM EVOSAFEΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRAΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09
ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

30 κιλά εκρηκτική ύλη στο θαλάσσιο drone: Σειριακοί αριθμοί και λογισμικό «φωτίζουν» το USV καμικάζι

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Eurovision: Όταν ο Σάκης Ρουβάς το 2004 «εκτόπισε» τον νικητή του Eurostar και ξετρέλανε την Ευρώπη με το «Shake it»

Απεργία 13 Μαΐου: Παραλύει το δημόσιο, τι ισχύει για σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert