FREMM: Η Ιταλία ενέκρινε τη ναυπήγηση δύο νέων φρεγατών – Θα αποκτήσει και 132 Leopard 2A8

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την απόκτηση δύο νέων φρεγατών FREMM με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς επίσης την προμήθεια 132 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8 και 140 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι νέες αγορές, που εγκρίθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου από την επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου, αποτελούν μέρος της αύξησης των ιταλικών αμυντικων δαπανών, ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιταλία έχει ήδη παραγγείλει 10 φρεγάτες FREMM, αλλά η νέα παραγγελία αφορά την έκδοση FREMM EVO. Από την προηγούμενη παραγγελία, η Ιταλία έχει παραλάβει τις 8 φρεγάτες, ενώ η ένατη και η δέκατη, που ήταν υπό κατασκευή, πουλήθηκαν στην Αίγυπτο και αντικαταστάθηκαν με νέες παραγγελίες.

Οι δύο φρεγάτες κλάσης FREMM EVO θα κοστίσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ,και θα διαθέτουν προηγμένα συστήματα διαχείρισης μάχης, ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ θα ενσωματώσουν αναβαθμισμένα σόναρ, πυροβόλα, συστήματα επικοινωνιών και πυραύλους Aster νέας γενιάς.

«Πράσινο φως» και για την απόκτηση 132 Leopard

Το δεύτερο «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο ήταν για την προγραμματισμένη αγορά από την Ιταλία 132 αρμάτων μάχης Leopard 2A8 για να αντικαταστήσει τα γερασμένα άρματα μάχης Ariete. Όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert, η Ιταλία θα ενσωματώσει δικά της υποσυστήματα στο γερμανικό άρμα μάχης, για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του στρατού της.

Η τελική συναρμολόγηση των 132 αρμάτων μάχης και των 140 τεθωρακισμένων πολλαπλών ρόλων θα γίνει στην Ιταλία μεταξύ 2027 και 2037. Με την πολυετή επιμελητεία, την εκπαίδευση και τα πυρομαχικά να περιλαμβάνονται στο πακέτο, η Ιταλία αναμένει ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει σχεδόν τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου