G3: Η απάντηση ΥΕΘΑ για τις προμήθειες συλλογών αναβάθμισης των τυφεκίων

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση σχετικά με την σύμβαση προμήθειας συλλογών αναβάθμισης του τυφεκίου G3, λέγοντας αρχικά ότι από τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα απάρτια (Cage Code G2832), που αναφέρονται στην σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση (μπορείτε να δείτε εδώ την ερώτηση). Περαιτέρω, κάθε οικονομικός φορέας, κατά συνέπεια και τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στον υπόψη διαγωνισμό και να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τον οποίον έχει δοθεί από την ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ, παράταση υποβολής των προσφορών, μέχρι την 9η Αυγούστου 2022.

Επίσης, στον Ειδικό Όρο (ΕΟ) 1.6 της διακήρυξης αναγράφεται ότι «Ο τεχνικός προσδιορισμός των προς προμήθεια ειδών γίνεται με τα ΝCΑGΕ και Ρ/Ν ή «ισοδύναμα» ή με το ΝSΝ ή «ισοδύναμο»…». Παράλληλα, στον ΕΟ 2.1.4 της διακήρυξης αναγράφεται ότι «… το οποίο έχει την ίση δύναμη, ισχύ, επιχειρησιακή αξία, αντοχή, ιδιότητες, προδιαγραφές, κ.λπ. με κάποιο άλλο» (ΕΟ 2.1.4)».

Συνεπώς, από τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν αποκλείεται κανένας οικονομικός φορέας από τη διαγωνιστική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση NCAGE, σύμφωνα με την παρ.240 του Νατοϊκού Εγχειριδίου Κωδικοποίησης ACodP-1/Feb 2022, δεν συνιστά πιστοποίηση του υπόψη κατασκευαστή αλλά αφορά σε έναν λογιστικό κωδικό αναγνώρισης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια της κατά ΝΑΤΟ κωδικοποίησης προϊόντων που τυχόν θα παραχθούν από τον κατασκευαστή αυτόν. Στην παρούσα περίπτωση η απόδοση NCAGE έγινε από το ΚΕΥ/ΓΕΣ (Κέντρο Ελέγχου Υλικού) σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ.234.1 του Νατοϊκού Εγχειριδίου Κωδικοποίησης ACodP-1/Feb 2022.

Αναφορικά με το ζήτημα της υπογραφής της προκήρυξης, σύμφωνα με το εν ισχύ καθηκοντολόγιο της ΑΣΔΥΣ ο Υποδιευθυντής έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση απουσίας του Διευθυντή, να υπογράφει τα εξερχόμενα έγγραφα όπως συνέβη και εν προκειμένω. Άλλωστε η πρακτική υπογραφής εγγράφων για τους απουσιάζοντες εκάστοτε επικεφαλείς, λόγω διαφόρων αιτιών, αποτελεί προβλεπόμενη, ακολουθητέα και συνήθη πρακτική στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως, η αναβάθμιση του τυφεκίου είναι άμεσα συνυφασμένη με τα προηγμένα τεχνολογικά απάρτια, τα οποία δύναται να προκύψουν στο μέλλον, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα, η πιθανή μελλοντική αναβάθμιση του τυφεκίου G3, ενώ σαφώς αυτή θα προκύψει εφόσον κριθεί συμφέρουσα για την Υπηρεσία.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, την 30η Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του ΓΕΣ και της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, προκειμένου να εξεταστούν θέματα συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την υπόψη εταιρεία, καθώς και προγράμματα προς συμβασιοποίηση ή ενδιαφέροντος αυτής. Η υπόψη σύσκεψη κρίθηκε επωφελής τόσο για το ΓΕΣ, ως προς την προοπτική επίσπευσης ολοκλήρωσης των υφιστάμενων συμβάσεων, όσο και για την υπόψη εταιρεία, για την ανάδειξη της ανάληψης του νέου κατασκευαστικού έργου από τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του ΓΕΣ.