GBSD: Αυτός είναι ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος των ΗΠΑ [pics]

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία πραγματοποίησε στα μέσα του μηνός, επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν «μένουν πίσω» στην «κούρσα εξοπλισμών», καθώς ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με την ονομασία «GBSD» αναμένεται να ξεκινήσει τις δικές του δοκιμαστικές εκτοξεύσεις το 2023.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), ο προηγμένος αμερικανικός ICBM, θα έχει την κωδική ονομασία «Ground Based Strategic Deterrent», το οποίο μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «επίγειαστρατηγικός αποτρεπτικός» πύραυλος και θα αποτελέσει το νέο όπλο των Αμερικανών απέναντι στις εχθρικές βαλλιστικές πυρηνικές ή συμβατικές επιθέσεις.

Ο πύραυλος GBSD θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα Minuteman III των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «πυρηνικής τριάδας» που αποτελείται επίσης από τα στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά τύπου B-2 και B-52, αλλά και από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσσης Ohio που είναι εξοπλισμένα με τους πυρηνικούς πυραύλους Trident II D-5. Με τα μέσα αυτά, οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν πυρηνικά πλήγματα σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέλος οι ιστορικοί «Minuteman III»

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι αντίθετοι με την ανάπτυξη των νέων βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων και επιμένουν στην αναβάθμιση των υφισταμένων πυραυλικών συστημάτων, επικαλούμενοι αυξημένες αμυντικές δαπάνες και κόστους. Από την άλλη, παρόλο που η Πολεμική Αεροπορία  των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει τόσο στους πυραύλους Minuteman III όσο και στις οι υποδομές, όπου στεγάζονται, εντούτοις υπάρχουν 400 ICBM που φτάνουν κοντά στο τέλος του »κύκλου ζωής» τους και όσο περνάνε τα χρόνια, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν επιχειρησιακά λειτουργικοί.

Η εταιρεία Northrop Grumman, που έχει αναλάβει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του GBSD, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση σχεδίασης των νέων πυραύλων και των υποσυστημάτων τους, ενώ ακόμα τόνισε ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην αεροπορική βάση Vandenberg στα τέλη του 203.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι GBSD αναπτύσσονται με τεχνικές ψηφιακής μηχανικής, οι οποίες επιτρέπουν στους εργολάβους να σχεδιάσουν τον πύραυλο πιο γρήγορο και να μελετήσουν διαφορετικές διαμορφώσεις χωρίς να τα κατασκευάσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Northrop Grumman φαίνεται πως μελέτησε 6 δισεκατομμύρια διαφορετικές διαμορφώσεις για τον πύραυλο χρησιμοποιώντας λογισμικό ψηφιακής σύνθεσης εικόνων –  μοντελοποίησης πριν αποφασίσει ποιος θα είναι ο τελικός σχεδιασμός των πυραύλων.

Με πληροφορίες από: Popular Mechanics