GCAP: «Και άλλες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του μαχητικού 6ης γενιάς», λέει ο Ιταλός ΥΠΑΜ

«Η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία θα μπορούσαν να ανοίξουν το πρόγραμμα ανάπτυξης του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς GCAP (Global Combat Air Programme) σε άλλες χώρες, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο, σε συνέντευξή του.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν τον Δεκέμβριο μια συνθήκη για τη δημιουργία του προγράμματος GCAP – της πρώτης μεγάλης αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας που συγχωνεύει τις ξεχωριστές προσπάθειες μαχητικών επόμενης γενιάς των χωρών.

«Δεν θα ανοίξουμε (το πρόγραμμα) σε άλλους μέχρι να κλείσει η αρχική φάση», δήλωσε ο Κροσέτο στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται να εισέλθουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν δείξει η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική φάση ανάπτυξης, με τη συμφωνία όλων, θα μπορούσαμε να το διευρύνουμε σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Ιταλός ΥΠΑΜ. «Στόχος είναι να δούμε το μαχητικό έκτης γενιάς σε πτήση έως το 2035». Η φάση κοινής ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Στις αρχές του 2023, η Σουηδία υπέγραψε συμφωνία για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, αρχικά ως παρατηρητής.

To stealth αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς αναμένεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon που υπηρετούν στην βρετανική και ιταλική πολεμική αεροπορία, καθώς επίσης και τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-2 που διαθέτουν οι ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου