Generalissimus Suvorov: Το πανίσχυρο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο πλέει προς την Αρκτική

Το νεότερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, το Generalissimus Suvorov η αλλιώς «Στρατηγός Τσουβόροφ», βρίσκεται εν πλω προς προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, μετέδωσε χθες Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υποβρύχιο Generalissimus Suvorov πλέει από τη Σεβεροντβίνσκ, όπου βρισκόταν σε ναυπηγείο, προς «προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου», διευκρίνισε η πηγή στο πρακτορείο. Το στρατηγικό υποβρύχιο εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο στα τέλη του 2022, με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Θα ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού. Θα βρίσκεται στη νέα του έδρα, τη βάση υποβρυχίων Ρεμπάτσι στη χερσόνησο Καμτσάτκα, το καλοκαίρι. Πρόκειται για το έκτο σκάφος κλάσης Borei, μικρότερων και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμων υποβρυχίων, που αποκτά το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Sevmash στις 26 Δεκεμβρίου 2014 και είναι το τρίτο, κατά σειρά παραγωγής, υποβρύχιο τέτοιου τύπου. Διαθέτει νέες τεχνολογίες, βελτιωμένο λειτουργικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα και αναβαθμισμένη προστασία και θωράκιση από παλαιότερες κατηγορίες υποβρυχίων. Είναι εξοπλισμένο με 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava, καθώς επίσης και με τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών, ενώ ξεχωρίζει λόγω των stealth ιδιοτήτων του, της ταχύτητας και της ικανότητας ελιγμού σε αμφισβητούμενα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Με πληροφορίες από: TASS / Reuters | Φωτογραφία αρχείου