«Γενναιόδωρες» οι ΗΠΑ: Χαρίζουν τα παλιά τεθωρακισμένα Bradley στην Κροατία

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να δωρίσει τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα Bradley στην Κροατία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας της Κροατίας Νταμίρ Κρίστιτσεβιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρότειναν να μας προσφέρουν 60 οχήματα μάχης τύπου Bradley για να ενισχύσουν τη δύναμη μας και την ευρωπαϊκή άμυνα», δήλωσε ο Κρίστιτσεβιτς κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής διάσκεψης της Jutarnji List και του Υπουργείου Άμυνας με τίτλο «Το μέλλον της κροατικής άμυνας στη βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες «.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι τα επιλεγμένα οχήματα Bradley, τα οποία θα δωροδοτηθούν στον Κροατικό Στρατό, είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και ότι η Κροατία θα χρειαστεί να επενδύσει «μόνο» δύο με πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά όχημα για ανανέωση και μετέπειτα εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων.

Γνώριμο όπλο για την Ευρώπη

Η Ευρώπη γνωρίζει τη δύναμη των τεθωρακισμένων Bradley από πρώτο χέρι.  Τα θρυλικά τεθωρακισμένα από την ομάδα 1ης θωρακισμένης ταξιαρχίας, μαζί με μεγάλο τμήμα πεζικού, πριν από λίγο καιρό, συμμετείχαν στην άσκηση Combined Resolve XII στη Γερμανία.

Η πολυεθνική άσκηση που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά σε στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές Grafenwoehr και Hohenfels των ΗΠΑ, για την οικοδόμηση της ετοιμότητας,της διαλειτουργικότητας των τμημάτων του Αμερικανικού στρατού, την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ τμημάτων, ήρθε και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου δημοσίων υποθέσεων των ΗΠΑ, τα τεθωρακισμένα Bradley υπήρξαν ο πρωταγωνιστής της άσκησης ξηράς «Combined Resolve XII», «μια πολυεθνική άσκηση που αποσκοπεί στην αύξηση της ετοιμότητας των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια εντάσεων σε διάφορα μέτωπα».

Με πληροφορίες από: Defence Blog