Gepard: Στην πρώτη γραμμή μάχης στην Ουκρανία τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυροβόλα [vid]

To αυτοπροωθούμενο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβολικού Gepard, που δόθηκε από την Γερμανία στην Ουκρανία, έκανε πρόσφατα την πρώτη του «εμφάνιση» στο πεδίο της μάχης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με δύο αυτόματα πυροβόλα των 35 χλστν. και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές εναέριες απειλές. Το γερμανικό όπλο είναι ικανό να εξαλείφει αεροσκάφη που πετάνε σε χαμηλό υψόμετρο, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδιαίτερης σημασίας για τον ουκρανικό στρατό, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν ακόμα την αεροπορική υπεροχή στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ανακοινώσει ότι τα μισά από τα 30 πυροβόλα Gepard που έχει υποσχεθεί η Γερμανία βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, ενώ ο γερμανικός στρατός εκπαιδεύει αυτή τη στιγμή Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση κοντά στο Putlos στη βόρεια Γερμανία.

Αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χειρίζονται τριμελή πληρώματα και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως 4 χιλιομέτρων.

Τα πρώτα τρία Gepard έφθασαν στην Ουκρανία στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο στις 25 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν τα πρώτα πλάνα από την δράση τους στο πεδίο της μάχης.

Τα Gepard είναι τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα οχήματα εξοπλισμένα με διπλά αντιαεροπορικά πυροβόλα αλλά και με οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιαρματικά βλήματα και έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά εναέριες απειλές όπως σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, κατευθυνόμενους πυραύλους, ακόμα και drones. Έχουν κατασκευαστεί με βάση το γερμανικό άρμα μάχης Leopard 1.

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφία αρχείου Reuters