Gepard: Τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα έφτασαν στην Ουκρανία [pic]

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Gepard έφτασαν στην χώρα και αναμένεται να αναπτυχθούν στα πεδία επιχειρήσεων απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Σήμερα έφτασαν τα τρία πρώτα Gepard. Πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα, μαζί με τα οποία έχουν μεταφερθεί δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά και είναι ήδη στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στα μέσα Ιουλίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να στείλει τουλάχιστον 30 αντιαεροπορικά οχήματα μάχης τύπου Gepard για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Η κατασκευάστρια εταιρεία των οχημάτων αυτών «KMW» έχει γνωστοποιήσει ότι πλέον τα Gepard δεν βρίσκονται στο οπλοστάσιο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, όμως αυτή έχει διατηρήσει έναν αριθμό στα αποθέματά της.

Πρόκειται για τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα οχήματα εξοπλισμένα με διπλά αντιαεροπορικά πυροβόλα αλλά και με οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιαρματικά βλήματα και έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά εναέριες απειλές όπως σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, κατευθυνόμενους πυραύλους, ακόμα και drones.

Σημειώνεται πως η Γερμανία παραδίδει στην Ουκρανία συνολικά 30 τέτοια οχήματα, μαζί με 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM και ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού Cobra.