Γερμανία: Αποσύρει δύο κυβερνητικά αεροσκάφη μετά τον «αποκλεισμό» της Μπέρμποκ στα ΗΑΕ

Η Γερμανία θα αποσύρει δύο γερασμένα κυβερνητικά αεροσκάφη Airbus Α340 το συντομότερο δυνατό, αφού η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ «εγκλωβίστηκε» στο Άμπου Ντάμπι λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως ανακοίνωσε χθες η Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe).

«Ως αποτέλεσμα του συμβάντος, τα αεροσκάφη θα τεθούν εκτός υπηρεσίας τις επόμενες εβδομάδες, επισπεύδοντας τον προγραμματισμένο παροπλισμό τους από τον Σεπτέμβριο του 2023 και το τέλος του 2024, αντίστοιχα»,αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Μπέρμποκ ακύρωσε το προγραμματισμένο εβδομαδιαίο ταξίδι της στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι την Τρίτη, αφού αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι δύο φορές λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο από πολλά που ανάγκασαν το Βερολίνο να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των κυβερνητικών αεροσκαφών.

Το 2018, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχασε την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή λόγω «σοβαρής δυσλειτουργίας» που ανάγκασε το κυβερνητικό της αεροπλάνο A340 να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

Στο εξής, η Πολεμική Αεροπορία στην Γερμανία θα βασίζεται στον σύγχρονο στόλο αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A350 για να αντικαταστήσει το αποσυρθέν A340, τονίζει η Luftwaffe.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Luftwaffe