Γερμανία: Η πλήρης λίστα με τα όπλα που θα στείλει στην Ουκρανία – Καθυστερεί η συμφωνία για τα Boxer στη Σλοβενία

Γερμανικό άρμα μάχης Boxer

Η κυβέρνηση στην Γερμανία δημοσίευσε μια λίστα με τους εξοπλισμούς που έχει ήδη στείλει και θα στείλει στο μέλλον στην Ουκρανία, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.

Η Γερμανία αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022, από τα οποία οι πρόσθετες επενδύσεις αφιερώνονται στην αποστολή εξοπλισμών στο Κίεβο, αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την λίστα, οι εξοπλισμοί που έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 500 πυραυλικά συστήματα Stinger, 2.700 συστήματα Strela, 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000 και ανταλλακτικά εξαρτήματα για τα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.

Επιπλέον, τα συστήματα που η Γερμανία σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν 3 ακόμη Panzerhaubitzen 2000, 43 drones αναγνώρισης, 54 οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού Cobra και 3 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων MARS.

Τα βασικά συστήματα που έχει «υποσχεθεί» το Βερολίνο στο Κίεβο είναι το σύστηματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T και 30 αντιαεροπορικά άρματα Gepard.

Η Σλοβενία αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση αποστολής εξοπλισμών 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ συζήτησαν το θέμα της παροχής βαρέων όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων χθες Τρίτη 12 Ιουλίου στο Βερολίνο.

«Συζητήσαμε το θέμα της κοινής μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία. Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκόλοπ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις.

Υπενθύμισε ότι η Σλοβενία ​​είχε ήδη στείλει μια παρτίδα βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά η περαιτέρω διαδικασία «καθυστέρησε κάπως», εν μέρει λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η Σλοβενία ​​σχεδίαζε να μεταφέρει 30 άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, παραλαμβάνοντας τεθωρακισμένα άρματα Boxer από τη Γερμανία ως μέρος των λεγόμενων «κυκλικών παραδόσεων» (παρόμοια με την συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας). Ωστόσο, το Βερολίνο πρόσφερε μόνο 15 άρματα μάχης Leopard-2A4. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πάνω από δύο μήνες για αποστολή οχημάτων Marder και Fuchs στη Λουμπλιάνα.

Με πληροφορίες από: Ukrinform / Φωτογραφία Wikipedia