Γερμανία: Στην Πολεμική Αεροπορία η μερίδα του λέοντος από το αμυντικό πρόγραμμα των 100 δις ευρώ

Τη μερίδα του λέοντος από το ειδικό Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργεί η Γερμανία για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόκειται να λάβει η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει 40,9 δισεκ. ευρώ, μεταξύ άλλων για νέα αεροσκάφη Eurofighter και F-35, καθώς και για την κατασκευή ενός δορυφορικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Τα 19,3 δισεκ. ευρώ προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό στην Γερμανία, προκειμένου να αποκτήσει νέα πλοία και υποβρύχια. 16,6 δισεκ. ευρώ θα δοθούν στον Στρατό, για την ανάπτυξη των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που θα διαδεχθούν τα Marder.

Tα τεθωρακισμένα άρματα μάχης του γερμανικού στρατού Marder θα παραδοθούν στην Ελλάδα έπειτα από συμφωνία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα θα πάρει τα γερμανικά Marder ως αντάλλαγμα, για να στείλει δικά της τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία, για να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, ενώ είπε ότι πρόσθετες λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και το Ομοσπονδιακό υπουργείο ‘Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ