Γερμανία: Θα δώσει ακόμη 4 IRIS-T στην Ουκρανία στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δις ευρώ

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία με ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο θα περιλαμβάνει 4 επιπλέον συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει επίσης 20.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών όπως και αντιαρματικές νάρκες, δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό ομόλογο του Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα σας βοηθήσει στον αγώνα σας ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας» είπε. «Αυτό υπογραμμίζει ότι είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας ουσιαστικά και αξιόπιστα». Τα βλήματα πυροβολικού έρχονται να προστεθούν στα 140.000 βλήματα των 155 χιλιοστών που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να παραδώσει το επόμενο έτος, σημείωσε ο Πιστόριους.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Τα συστήματα IRIS-T είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στον ουκρανικό στρατό για την κατάρριψη ρωσικών drones και πυραύλων.

Τα τελευταία τέσσερα που υποσχέθηκε η Γερμανία σηματοδοτούν την τρίτη παρτίδα συστημάτων IRIS-T που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου. Τρία συστήματα από την πρώτη παρτίδα έχουν ήδη παραδοθεί και ένα τέταρτο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023. Μια δεύτερη παρτίδα των τεσσάρων θα φτάσει το 2024.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutche Welle / Φωτογραφία αρχείου Reuters