Γιατί οι ΗΠΑ «ρίχνουν» άκυρο στα ΗΑΕ για τα stealth μαχητικά F-35 ;

Την ίδια στιγμή που η ρωσική αμυντική βιομηχανία προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει τα μαχητικά αεροσκάφη της στην αγορά της Μέσης Ανατολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την MiG, οι ΗΠΑ ρίχνουν «άκυρο» στις χώρες αυτές, για την απόκτηση του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν αίτημα στους Αμερικανούς, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αγοράσουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, ωστόσο οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην διαδικασία αυτή.

Όπως αναφέρει το ισραηλινό «Channel 13». αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση των F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε αμφισβήτηση την ποιοτική υπεροχή και κυριαρχία του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει τα περίφημα F-35 «Adir».

Το ισραηλινό μέσα ενημέρωσης προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκει, ανεπιτυχώς, να αγοράσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς, σε αντίθεση με το Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα απέκτησε ακόμα δύο F-35, υπό το φόντο των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή με το Ιράν.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, διότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να στραφούν σε «εναλλακτικές» λύσεις, όπως τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ήδη τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα.

Με πληροφορίες από: MEMO / Φωτογραφία Reuters