«Γιατί παραλαμβάνουμε τα NH-90»! Τι λένε από το ΥΠΕΘΑ

Η συμφωνία για την παραλαβή των NH -90 περιλαμβάνει σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ , “δωρεάν υποστήριξη για τέσσερα χρόνια ,πακέτο εκπαίδευσης και έναν εξομοιωτή”. Γι΄ αυτό και προχωρεί η ελληνική πλευρά στην παραλαβή των ελικοπτέρων.

Η αλλαγή στάσης του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου αιτιολογειται απ΄ αυτά τα “ανταλλάγματα”, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του. Η υπόθεση των NH-90 “χάλασε” τη σχέση του ΥΕΘΑ με τον Α/ΓΕΣ Χρίστο Μανωλά και οδήγησε στην απόφαση αποστρατείας του.

Το σίγουρο είναι ότι οι κύριες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί τις “χρυσές εποχές” των εξοπλισμών είναι άθλιες. Όχι μόνο επειδή πληρώσαμε πανάκριβα οπλικά συστήματα που αποδείχτηκαν στην πορεία προβληματικά. Αλλά κι επειδή οι όροι που μας έθεταν οι πωλητές ήταν απαράδεκτοι και ηγεμονικοί υπέρ τους. Επί της ουσίας μας απαγόρευαν να διεκδικήσουμε οτιδήποτε και είχαμε όπως αποδείχτηκε σε πάρα πολλές περιπτώσει πολλά να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε.

Όπως και στην περίπτωση των NH-90 ,έτσι και σε πολλές άλλες το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει πρώτα απ΄ όλα να εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε τουλάχιστον το υλικό που είχαμε παραγγείλει και θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αφού εξασφαλίσουμε αυτό τότε μπορούμε ίσως να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Το βασικό μας όπλο ,κατά τη γνώμη μας; Επειδή η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των αμυντικών βιομηχανίων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σ΄ όσους επιχειρούν “πατώντας” στις άθλιες συμβάσεις που προαναφέραμε να μας “ρίξουν”, ότι την επόμενη φορά που θα θέλουν να πουλήσουν την…πραμάτεια τους στην Ελλάδα, θα βρουν τις πόρτες ερμητικά κλειστές.