«Γκρίνια» στην Γερμανία για την αγορά των F-35 – «Η εγχώρια βιομηχανία μένει με άδεια χέρια»

H εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας ανησυχεί για την απόφασή της χώρας να αγοράσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, που θεωρεί ότι θα την επηρεάσουν αρνητικά.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Γερμανία ανακοίνωσε την απόφασή της να αγοράσει τα μαχητικά F-35 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είχε δηλώσει ότι τα F-35 θα αντικαταστήσουν μερικά από τα γηρασμένα αεροσκάφη Tornado της χώρας που βρίσκονται σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, μία έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το γερμανικό έντυπο Wirtschaft αναφέρει ότι η απόφαση να αγοραστεί το αεροσκάφος θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία όπλων, αφού δεν προβλέπεται η συμμετοχή της στη συντήρηση ή στην εγχώρια κατασκευή των εξαρτημάτων του αεροσκάφους.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του γερμανικού στρατού, δεσμεύοντας 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2022. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού προορίζεται για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη Lockheed Martin.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (BDLI), το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας «έκανε λάθος» επειδή δεν απαίτησε τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας όπλων στη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη αυτών των ακριβών αεροσκαφών.

«Επικίνδυνη εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες»

Η BDLI επανέλαβε περαιτέρω ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο «να μείνει σχεδόν με άδεια χέρια» με την προγραμματισμένη αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η έκθεση επικαλείται περαιτέρω τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής ένωσης, Martin Kroell, ο οποίος δήλωσε ότι «τα νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για την Bundeswehr δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν στη Γερμανία, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ή από τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη εξάρτηση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Helicopters, Wolfgang Schoder, επέκρινε επίσης τη βιαστική και αλόγιστη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εισάγει όπλα από εξωτερικούς εταίρους. Ο Σόντερ είπε ότι θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ανεξαρτησία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τη στρατιωτική τεχνολογία της.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δέχθηκε πυρά για μια «εσπευσμένη απόφαση» να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στο εγχώριο αμυντικό-βιομηχανικό της συγκρότημα.

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου