GlobalEye: Η απάντηση της Saab στο NATO για δυνατότητες επιτήρησης και ελέγχου νέας γενιάς

Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (Support and Procurement Agency – NSPA) απέστειλε αίτημα παροχής πληροφοριών (Request For Information – RFI) στην εταιρεία Saab, σχετικά με τις δυνατότητες επιτήρησης και ελέγχου νέας γενιάς, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος «Alliance Future Surveillance and Control» της Συμμαχίας, με την σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία να προτείνει ως λύση το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) τύπου GlobalEye.

«Η Saab είναι ένα αποδεδειγμένο και αξιόπιστο μέρος της αμυντικής βιομηχανικής βάσης του NATO και έχουμε ενεργή παρουσία σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρατών μελών. Οι λύσεις μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του GlobalEye, αναπτύσσονται από την αρχή για να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του NATO. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συμβάλουμε με σημαντικές δυνατότητες που θα ενισχύσουν την Συμμαχία και θα ωφελήσουν τις χώρες-μέλη», δήλωσε ο Carl-Johan Bergholm, ο επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα της Saab που ασχολείται με την Επιτήρηση.

Το GlobalEye είναι ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) που έχει την δυνατότητα επιχειρησιακής ανάπτυξης σε πολλαπλά πεδία, χάρη σε μια σειρά ενεργών και παθητικών αισθητήρων που έχουν την ικανότητα εντοπισμού και αναγνώρισης αντικειμένων στον αέρα, στη θάλασσα και πάνω από την ξηρά, σε μεγάλη απόσταση.

Επίσης, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε άλλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα δίκτυο δεδομένων ώστε οι φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις να έχουν επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας εγκαίρως τις όποιες εχθρικές απειλές.

Τα αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου Global Eye της Saab μπορούν ακόμα να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για αποστολές της πολιτικής προστασίας, όπως η καθοδήγηση και ο συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια φυσικών καταστροφών ή άλλων ειδών ατυχημάτων στη θάλασσα ή και στην ξηρά.